Vesti -

Za 10 meseci – 460.000 tona: Italija najveći kupac stočne hrane iz Srbije

Izvoz stočne hrane iz Srbije iz godine u godinu raste, kako u količinama tako i vrednosno a podaci su ohrabrujući i za ovu godinu.

Izvor: Agrobiznis
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Syoma Antonov
Ilustracija: Shutterstock/Syoma Antonov

Republičkog zavoda za statistiku objavio je da je u prvih deset meseci ove godine Srbija izvezla nešto više od 460.000 tona stočne hrane u vrednosti preko 322 miliona evra, dok je na strani uvoza bilo 111.000 tona u vrednosti preko 123 miliona evra, objavio je Agrobiznis magazin.

Najznačajniji kupci domaće stočne hrane su Italija,Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Ruska Federacija, Severna Makedonija, Grčka i Mađarska.

Najveći kupci dolaze iz Italije jer oni kupe preko skoro jednu trećinu izvezene robe. Кada je u pitanju hrana za kućne ljubimce Italija je takođe na prvom mestu.

Podsećanja radi, izvoz u 2022. godini bio je vredan preko 347 miliona evra a u 2021. godini 246 miliona evra.

Potražnja za stočnom hranom je velika tokom cele godine. Čak i u mesecima kada se stoka u privatnim gazdinstvima pušta na ispašu, neophodna je dohrana, dok se na farmama stoka hrani isključivo unapred pripavljenom stočnom hranom.

Privatna gazdinstva kupuju vreće stočne hrane težine od 10 do 50 kilograma a naročito tokom zime, dok se na farmama troše tone stočne hrane.

Imajući u vidu mešoviti karakter brojnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji značajan deo njih se odlučuje za proizvodnju stočne hrane na samom gazdinstavu, jer proizvode i ratarske kulture i gaje stoku tako da imaju sve potrebne sirovine za kvalitetan proizvod, za kojim na tržištu vlada velika potražnja.

Uz minimalna ulaganja u opremu, odnosno proizvodni pogon, moguće je razviti unosan biznis, piše Agrobiznis magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.