Obnova do kraja septembra: Dnevno proizvodiće 7 miliona barela nafte

Rijad -- Saudijska državna naftna kompanija Aramko saopštila je da će obnoviti proizvodnju u njihovom najvećem postrojenju Abkaik.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, AP Photo, Amr Nabil
Foto: Tanjug, AP Photo, Amr Nabil

Ovo postojenje, oštećeno u nedavnom napadu dronom, biće u potpunosti obnovljena do kraja septembra, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Saudijske vlasti su danas organizovale posetu novinara postrojenjima Abkaik i Kurais pogodjenim dronom i raketama, što je izazvalo potres na globalnom naftnom tržištu.

Abkaik raspolaže kapacitetima za proizvodnju do sedam miliona barela dnevno, od ukupne saudijske proizvodnje koja je u julu iznosila 9,65 miliona.

To naftno polje je u više navrata bilo meta napada militantnih grupa. Bombaši samoubice Al kaide tvrde da su pokušali ali nisu uspeli da napadnu taj kompleks u februaru 2006.

Novinari su posetili i postrojenje Kurais čiji je kapacitet oko million barela nafte dnevno, a njegove rezerve se procenjuju na 20 milijardi barela.

Saudijski zvaničnici su izjavili da je 110 radnika evakuisano nakon napada na Kurais, ali da nije bilo povredjenih. Proizvodnja je obnovljena 24 sata nakon najgoreg napada na naftnu infrastrukturu u Zalivu nakon što je nekadašnji irački lider Sadam Husein pokrenuo vojnu ofanzivu na kuvajtska naftna polja 1991. godine.

U medjuvremenu, Kuvajt je pojačao mere bezbednosti na svojim naftnim poljima i lukama nakon napada na saudijska postrojenja. SAD smatraju da je Iran odgovoran za napad iako su odgovornost preuzeli šiitski pobunjenici u Jemenu.

strana 1 od 203 idi na stranu