Insajderska trgovina: Uhapšen treći bankar Goldman Saksa za 18 meseci

Njujork -- Već treći bankar Goldman Saksa uhapšen je u poslednjih 18 meseci a optužen je za takozvanu insajdersku trgovinu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Brajan Koen, potpredsednik investicionog odeljenja Goldman Saksa, optužen je u petak za izvlačenje koristi iz šeme kojom je navodno dobijeno 2,6 miliona dolara ilegalnog profita, prema podacima suda.

Komisija za hartije od vrednosti navela je da je Koen dobijao novčanu kompenzaciju za informacije predate neimenovanom trgovcu akcijama o budućim ponudama za preuzimanje švajcarske agrohemijske kompanije Singenta 2015. i "Bafalo vajld vingsa" 2017. godine, preneo je Biznis insajder.

"Koen je direktno ili indirektno preneo informacije najmanje jednoj osobi koja ih je iskoristila u trgovini hartijama od vrednosti", kaže se u optužbi. "Koen je za to očekivao, i dobio, novac u zamenu za insajderske informacije koje je odao", dodaje se.

Koen je uhapšen u petak. Komisija je takođe optužila jednog građanina Grčke i vlasnika restorana po imenu Džordž Nikas zbog profitiranja od informacija koje je Koen odao neimenovanom trgovcu akcijama.

Optužba protiv Koena usledila je nakon dva druga slučaja optužbi za insajdersku trgovinu bankara Goldman Saksa u proteklih godinu i po.

strana 1 od 199 idi na stranu