Projekat od tri milijarde evra: Putin otvorio prve dve nove linije metroa

Moskva -- Moskva je inaugurisala veliki projekat vredan gotovo tri milijarde evra i pustila u promet prve dve linije metroa nove međugradske mreže.

Izvor: Al Jazeera
Podeli
Foto: Epa/ALEXEI DRUZHNIN
Foto: Epa/ALEXEI DRUZHNIN

Ona povezuju predgrađe s centrom grada, što bi trebalo da smanji velike saobraćajne čepove u ruskoj prestonici.

Ti novi vozovi, upoređeni s pariskim RER ili berlinskim S-banom, saobraćaće na već postojećim šinama, ali su udobniji i jeftiniji od sadašnjih vozova, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Prve dve linije povezuju zapadno predgrađe prestonice s gradovima na severu i jugu moskovske regije, preko nekoliko velikih stanica. Uskoro bi trebalo da budu puštene u saobraćaj još tri linije.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je te linije, uputivši se na put s moskovskim gradonačelnikom Sergejom Sobjaninom, prenela je Al Džazira.

Moskva, koja već ima 17 metro-linija za oko 12 miliona stanovnika, poslednjih godina je izvela više skupih projekata uređenja pod vodstvom Sobjanina.

Cena novih mreža vozova je procenjena na 200 milijardi rubalja (približno 2,8 milijarde evra), a dnevni list "Komersant" navodi kako je taj projekt koštao za trećinu više.

Moskva, koja ima godišnji budžet od približno 38 milijardi evra, nada se kako će uz nove vozove za 10 do 20 posto smanjiti saobraćaj u prestonici i poboljšati pristup prevozu za četiri miliona osoba.

strana 1 od 195 idi na stranu