Spor oko JUKOS-a: Rusija ipak dužna da plati 50 milijardi $

Moskva -- Apelacioni sud u Hagu obavezao je Rusiju da isplati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima Jugansknaftogasa (JUKOS-a).

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, viz-arch
Foto: Depositphotos, viz-arch

Kako je pojasnio rukovodilac Međunarodnog centra za pravnu zaštitu Rusije Andrej Kondakov, Apelacioni sud je time poništio prethodnu odluku Okružnog suda.

Podsetimo, Arbitražni sud u Hagu obavezao je 2014. godine Rusiju da kompanijama povezanim sa bivšim akcionarima JUKOS-a isplati skoro 50 milijardi dolara. Rusija je tada osporila tu odluku i u aprilu 2016. godine Okružni sud u Hagu poništio tu odluku.

Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je da će se povodom ove odluke Apelacionog suda obratiti Vrhovnom sudu u Holandiji.

"Ruska Federacija nastavlja da brani svoje zakonske interese i obratiće se najvišoj instanci u Holandiji", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Pored toga, iz Ministarstva navode da Rusija smatra da bivši akcionari JUKOS-a nisu bili savesni investitori, kao i da su kontrolu nad aktivama dobili putem mita, dok je Apelacioni sud tu činjenicu ignorisao.

strana 1 od 184 idi na stranu