SAD podižu carine na uvoz aviona iz EU: Četiri zemlje biće posebno pogođene

Vašington -- SAD su najavile više carine na uvoz aviona i delova iz Evropske unije, zaoštravajući transatlantski sukob nakon stišavanja napetosti u trgovinskom ratu s Kinom.

Podeli
Foto: Epa, Markus Scholz
Foto: Epa, Markus Scholz

Carine na uvoz aviona će 18. marta biti podignute s 10 na 15 odsto, što će najteže pogoditi Francusku, Nemačku i Španiju, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje u kojima su stacionirani pogoni proizvođača aviona Erbasa.

U oktobru prošle godine Svetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Americi kompenzacione carine na uvoz iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih evropskih subvencija Erbasu.

Vašington je potom uveo carine od 25 odsto na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, uključujući mleko i mlečne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski.

Na kraju prošle nedelje SAD su potvrdile carine od 25 odsto na većinu tih proizvoda, dodajući im još kuhinjske noževe iz Francuske i Nemačke. S popisa je, ipak uklonjen sok od šljiva.

"SAD su i dalje spremne da pregovaraju o rešenju za sadašnje i buduće subvencije koje Erbasu osiguravaju EU i neke sadašnje i bivše zemlje članice", stoji u saopštenju kancelarije američkog predstavnika za trgovinu (USTR), objavljenom u petak uveče, prenosi Večernji list.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na avione na čak 100 odsto, ali se od toga odustalo zbog više od 26.000 primedbi primljenih u postupku javnih konsultacija od sredine decembra, poručili su.

Upozorili su da su spremni da dodatno zaoštre stav u sporu s EU ukoliko Brisel uvede kontramere na podignute carine na uvoz aviona odnosno ukoliko budu prisiljeni da pariraju EU u odvojenom sporu oko subvencija Boingu.

strana 1 od 184 idi na stranu