Izgradnja bunkera - privredna grana u usponu

Pandemija koronavirusa gotovo je sahranila brojne industrijske grane, ali nekima je donela i procvat. Izgradnja skloništa i bunkera je jedna od njih.

Podeli
Foto: Depositphotos, stocktributor
Foto: Depositphotos, stocktributor

Tržište podzemnih skloništa prolazi kroz period neviđenog rasta zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Osnivač teksaške kompanije Rajzing S Klajd Skot kaže da je ovih dana primio brojne narudžbe za svoje proizvode, prenosi Sputnjik.

Dodaje da sve više i više ljudi postavlja pitanja o njegovim proizvodima, a porast interesovanja za bunkere i podzemna skloništa ocenjuje rečima – "bez presedana".

"Rajzing S" ima raznovrsnu ponudu. Najjeftiniji, jednosobni čelični mini-bunker sa jednim krevetom na sprat, kuhinjskim pultom i šporetom i toaletom košta 39.000 dolara.

Najluksuznija verzija skloništa sa teretanom, saunom, bazenom, kuglanom, strelištem i garažom košta 8,3 miliona dolara.

Klajd Skot, koji je izgradio atomska skloništa za Kanjea Vesta i Kim Kardašijan, prethodno je imao rast poslovanja zbog političkih razloga.

U intervjuu iz 2018. godine rekao je da mu je tražnja skočila pet do sedam puta posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima.

Ovo je prvi put da mu je poslovanje podstaknuto zdravstvenom krizom.

Skot je ubeđen da bunkeri mogu biti efikasna zaštita od koronavirusa, jer dok boravite u njima nemoguće je ostvariti komunikaciju sa "spoljnim svetom".

Ipak, upozorava da ne bi trebalo zanemariti ni savete zdravstvenih radnika – socijalno distanciranje, često pranje ruku i nedodirivanje lica.

Ron Habard, vlasnik teksaške kompanije "Atlas survajvl šelter", takođe primećuje da je povećan broj porudžbina sa izbijanjem pandemije koronavirusa. Habard, čija je kompanija jedna od najvećih u Sjedinjenim Državama, ubeđen je da je "virus samo pomogao ljudima da donesu odluku“ da kupe sklonište.

Dejvid Dejvis, direktor marketinga "Ju-Es sejf rum" iz Severne Karoline kaže da Amerikanci sve više shvataju da je bezbednost, bilo da je ugrožena prirodnim katastrofama ili nuklearnom ili biološkom pretnjom, "neophodna mera predostrožnosti" za svaku porodicu.

SAD su treća najviše pogođena država epidemijom koronavirusa na svetu, posle Kine i Italije, sa oko 69.000 obolelih i 1.050 umrlih, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu