Cene struje na desetogodišnjem minimumu: Domaćinstvima plaćaju da koriste čistu energiju

London -- Hiljadama britanskih domaćinstava prvi put će biti plaćeno da koriste električnu energiju preko dana, piše "Gardijan".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JENS KOEHLER
Foto: Epa/JENS KOEHLER

Naime, projekti proizvodnje solarne i vetroenergije pružaju obilje čiste energije tokom smanjenja potrošnje koje je prouzrokovao karantin izazvan pandemijom koronavirusa.

U nedelju ujutru vetroelektrane doprinosile su sa 40 odsto u ukupnoj proizvodnji struje u Britaniji, dok je na solarnu energiju otpadala skoro petina struje u sistemu. Fosilna goriva davala su manje od 15 odsto električne energije, od čega je samo 1,1 procenat poticao od termoelektrana na ugalj.

Istovremeno je potrošnja energije u zemlji smanjena oko 10 procenata zbog zatvaranja pabova, restorana, kompanija i fabrika širom ostrva, što je sve uticalo na to da cene električne energije padnu na najniži nivo u poslednjih 10 godina.

Domaćinstvima koja koriste nove vidove energije biće čak i plaćeno korišćenje struje u nedelju, zbog sunčanog vremena i oštrog vetra koji pomažu da se proizvede obilje čiste energije za ispunjenje potreba potrošača u Velikoj Britaniji.

Takozvane „negativne cene struje“ ranije su bile dostupne potrošačima samo preko noći, kada je obično tražnja bila manja. Ali uticaj karantina zbog epidemije koronavirusa i lepog prolećnog vremena omogućiće nekim domaćinstvima da zarade trošeći čistu energiju preko dana prvi put dosad, piše engleski list.

strana 1 od 179 idi na stranu