Korona izbacila 226 milijardera sa Forbsove liste

Njujork -- Džef Bezos je treću godinu zaredom na vrhu spiska svetskih bogataša.

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Foto: Depositphotos, ryanking999
Foto: Depositphotos, ryanking999

Ipak, u prvoj polovini marta 226 osoba je izgubilo status milijardera usled ekonomskog sloma izazvanog koronavirusom, navodi "Forbs".

Svetska pandemija izmijenila je "Forbsovu" listu milijardera, pa su mnogi skinuti s nje.

Bezos je ostao na vrhu liste zahvaljujući njegovoj neto vrednosti od 113 milijardi dolara, iako beleži pad od 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu.

Najveći razlog za pad je njegov razvod sa književnicom Mekenzi Bezos. Deonice Amazona, međutim, porasle su za 15 odsto prošle godine, što mu je pomoglo da nadoknadi deo gubitka od razvoda.

Istovremeno, njegova bivša žena Mekenzi Bezos prvi put se pojavila na listi svetskih milijardera, i to zahvaljujući nagodbi o razvodu od 38 milijardi dolara.

Kao deo nagodbe ona je dobila 25 odsto deonica Amazona i zauzela 22. mesto Forbsove liste svetskih multimilijardera, prenose Nezavisne novine.

Od preostalih milijardera, 51 odsto je siromašnije nego prošle godine.

Svetski milijarderi vrede oko osam biliona dolara, što je pad od 700 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu, navode iz "Forbsa".

​Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts na drugom je mestu svetskih milijardera sa bogatstvom od 98 milijardi dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara više u odnosu na prošlu godinu.

Najbogatija žena na svetu i dalje je naslednica Volmarta Alis Valton sa 54,4 milijarde dolara.

Na "Forbsovoj" najnovijoj listi našlo se ukupno 2.095 milijardera.

strana 1 od 179 idi na stranu