"Posle maratonskih diskusija" - ministri finansija EU postigli dogovor

Brisel -- Ministri finansija zemalja EU postigli su dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje teško pogođene pandemijom korona virusa.

Izvor: Beta
Podeli
Depositphotos, artjazz
Depositphotos, artjazz

Predsednik Evrogrupe Mario Senteno objavio je da je dogovor postignut posle maratonskih diskusija u Briselu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtev Francuske i Italije da članice Unije podele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih "korona obveznica".

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi evra, procenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posledica krize. Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i u sredu, ali pregovori ipak nisu bili uspešni zbog spora izmedju Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju "korona obveznica".

Kriza izazvana pandemijom korona virusa ukazala je na duboke podele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju severne države na čelu s Nemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.

strana 1 od 179 idi na stranu