Bačene hiljade litara mleka: Kriza prisiljava farmere na radikalne poteze

London -- Zbog globalne krize uzrokovane koronvirusom brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda.

Izvor: agroklub.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, SashaKhalabuzar
Foto: Depositphotos, SashaKhalabuzar

To je slučaj i sa engleskim mlekarima koji su prisiljeni da proliju hiljade litara svežeg mlijeka zbog poremećaja u lancu snabdevanja.

Naime, mleko s njihovih farmi trebalo je da bude plasirano u hotele, aerodrome i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mleko odlazi niz odvod. Strahuju da bi se pojedine mogle i zatvoriti, što bi moglo rezultirati nedostatkom mleka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Tamošnji Nacionalni savez poljoprivrednika sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah preduzeli koraci za osiguranje održivosti mlečnog sektora, piše BBC, a prenosi Agroklub.

"U nedelju je četiri i po hiljade litara mleka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mlekar Majkl Rajton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za celu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri proći kada se sve ovo završi. Banke bi mogle da propadnu i to bi bio kraj moje farme mleka", rekao je Edvard Heming.

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju da proizvode mleko. One ne znaju za krizu, potrebno je da se hrane i muzu dva puta dnevno. "Nakon svog uloženog truda i mleka kojeg smo prisiljeni da bacimo, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

strana 1 od 179 idi na stranu