Korona: paradoks sa maskom

Zaštitne maske je trenutno teže naći od toaletnog papira.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Epa, Alba Vigaray
Foto: Epa, Alba Vigaray

Pritom, mašine za proizvodnju maski najčešće imaju natpis "Made in Germany". Zašto je tako teško povećati njihovu proizvodnju?

Bolnicama i lekarima su potrebne maske, sertifikovane za medicinsku upotrebu: hirurške maske ili maske za disanje tipa FFP2 i FFP3.

Postrojenja za proizvodnju flisa, specijalnog netkanog materijala koji služi kao filter i od kojeg se prave maske za medicinsku upotrebu, veoma su složena i koštaju milione evra. Mašine za šivenje maski su relativno jednostavne i jeftine. Ali, i flis i maske su jeftini proizvodi od svega nekoliko centi, koji ne bez razloga uglavnom dolaze iz Kine. Proizvodnja se isplati samo u ogromnim količinama, piše Dojče vele (DW).

Nemačka trenutno u Kini kupuje maske i zaštitnu odeću. Ministarstva zdravlja i odbrane su u fazi organizovanja "vazdušnog mosta za nabavku maski iz Kine", rečeno je u Berlinu. Jednostavne maske od pamuka ili drugih tkanina, koje neke kompanije proizvode kako bi pomogle u krizi, nisu upotrebljiive za medicinske svrhe.

20 puta tanji od dlake

Foto: picture-alliance, dpa, M. Becker
Foto: picture-alliance, dpa, M. Becker

"Uporedite mrežastu s normalnom košuljom. Tako možete steći osećaj koliko se razlikuju materijali", kaže tekstilni inženjer David Šmelcajzen sa Instituta za tekstilnu tehnologiju Tehničkog fakulteta (RWTH) u Ahenu.

U takozvanom meltbloun postupku za filtere od flis-materijala koristi se „topljeno-produvani" polipropilen. „Pojedinačne niti su oko dvadeset puta tanje od dlake i ispletene su u čak 500 slojeva. Pamuk je mnogo grubiji i nema takvu funkciju filtera", objašnjava Bernd Reifenhojzer.

Reifenhojzer je šef istoimene firme za proizvodnju mašina iz Trojsdorfa kod Bona. Prema podacima kompanije, oko 75 posto medicinskog flisa u svetu proizvodi se mašinama firme Rajfenhojzer, pre svega u Kini.

Zbog aktuelne nestašice, ovaj proizvođač mašina sada je i sam počeo da proizvodi flis za maske. U svom eksperimentalnom pogonu dnevno proizvode dovoljno materijala da se od njega može napraviti milion maski.

Da li je Nemačkoj potrebna industrija maski?

Foto: picture-alliance, dpa, M. Becker
Foto: picture-alliance, dpa, M. Becker

Sada je važno izgraditi proizvodne kapacitete flisa u Nemačkoj, rekao je Rajfenhojzer za bonski list General-ancajger. Takođe su potrebne mašine kako bi od flisa mogle da se proizvode maske. „Nemačka industrija se poslednjih godina specijalizovala za složenije proizvode. Sada moramo korak unazad", kaže nemački preduzetnik.

Rajfenhojzer zahteva „stratešku proizvodnju rezervi" i smatra da su na potezu političari. Savezna vlada već je najavila da će preuzeti do 30 posto troškova za investicije, ako kompanije u Nemačkoj još ove godine krenu sa proizvodnjom netkanog medicinskog flisa. Subvencija bi bila maksimalno deset miliona evra po postrojenju, a mogla bi se uvesti i garancija za kupovinu proizvedenih medicinskih materijala.

David Šmelcajzen je skeptičan: „Kada u nekom trenutku prestane pandemija, plivaćemo u maskama. Veoma je teško ovaj biznis napraviti održivim u Evropi. Pogotovo što stanovništvo inače ne nosi maske, za razliku od Azije."

Preusmeravanje proizvodnje u rekordnom vremenu

Foto: Epa, Efe, Frank Robichon
Foto: Epa, Efe, Frank Robichon

Štutgartski proizvođač delova za automobile Male u međuvremenu pokazuje kako bi mogla da izgleda alternativa trajnoj nacionalnoj industriji maski. Ova firma, između ostalog, proizvodi sisteme za klimatizaciju vozila koji sadrže filtere od netkanog kompozitnog materijala.

Budući da su proizvodne trake u automobilskoj industriji stale, Male je prebacio proizvodnju na elemente za filtere prema FFP3 standardu. Tekstilna kompanija Trijumf će izrađivati maske. "Sve je bilo organizovano za manje od jedne sedmice", rekao je za DW portparol firme Male Ruben Daniš, „uključujući i proizvodnju prototipa i organizovanje lanca isporuke".

Male može isporučiti filtere za 1,5 miliona maski mesečno a koliko maski će Trijumf proizvesti - i da li one u celini ispunjavaju FFP3 standard, još se ne zna. Trijumf ne želi da daje izjave o maskama.

Minhenski proizvođač automobila BMW je manje suzdržan. "Mi krećemo sa proizvodnjom zaštitnih maski. Uskoro ćemo biti u stanju da napravimo nekoliko stotina hiljada maski dnevno", najavio je izvršni direktor Oliver Cipse. Odgovarajući na pitanje DW-a, portparol kompanije rekao je da su maske prvenstveno namenjene zaštiti radnika BMW-a, kada se proizvodnja ponovo pokrene. Pitanje, da li je reč o sertifikovanim maskama, ostalo je otvoreno.

Nema maski za siromašne zemlje?

Foto: picture-alliance, dpa, Trigema
Foto: picture-alliance, dpa, Trigema

Mada globalna tražnja za maskama još znatno premašuje ponudu, tekstilni inženjer Šmelcajzen je uveren da će Nemačka i ostale evropske zemlje u dogledno vreme moći da reše svoj problem sa maskama - slično kao što je to izgleda slučaj sa sredstvima za dezinfekciju.

Njega brine to što afričke zemlje ili Indija ne mogu da drže tempo u ovoj trci za maske. Zato planira da svoju veb-stranicu Need-mask.com, namenjenu profesionalcima u zdravstvu, zajedno sa međunarodnim tekstilnim udruženjima, proširi na ceo svet.

strana 1 od 179 idi na stranu