Osnivač Zuma u jednom danu zaradio 800 miliona dolara

San Hose -- U petak, 29. maja, vrednost deonica firme Zum na berzi Nasdak porasla je 9,7 odsto.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, ryanking999
Foto: Depositphotos, ryanking999

Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

Blumberg napominje da je potražnja za uslugama video-konferencija porasla 160 odsto u poslednjih nekoliko meseci. Još početkom godine vrednost Zuma nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT firma vrednija od američkog proizvođača traktora Dir & ko i farmaceutskog giganta Biogeana zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija Zuma je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT firme iz S&P 500 indeksa taj broj u proseku na sedmom mjestu, piše Blumberg.

Bogatstvo Erika Juana, osnivača i izvršnog direktora kompanije Zum, poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dosegnuvši neveerovatnih 9,3 milijarde dolara, prenosi Indikator.

U samo nekoliko meseci Zum je zabeležio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posledica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije koronavirusa.

Usluga video-konferencije koju nudi Zum postala je izuzetno popularna u proleće ove godine, kada su mnogi širom sveta bili prisiljeni da rade od kuće.

Podsetimo da je nedavno hiljade snimaka Zuma procurelo u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim razgovorima suljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke. U Zumu su priznali da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.

strana 1 od 175 idi na stranu