Zatvaraju fabriku automobila u Barseloni: Izgubiće 1,5 milijardi evra

Barselona -- Fabrika Nisana je donedavno proizvodila Mercedesovu X klasu i navaru, a odnedavno je u asortiman ušao električni - NV200.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA, ALEJANDRO GARCIA
Foto: EPA, ALEJANDRO GARCIA

I taman kad se moglo pomisliti da su hiljade radnih mesta u španskim pogonima Nisana sigurne, stigla je pandemija i kriza iza nje. A u takvim situacijama nema milosti pa Nisan u svojim poslovnim planovima za idućih nekoliko godina ne ostavlja mesto za fabriku u Barseloni.

U Nisanu su zaključili da je bolje zatvoriti fabriku. To će ih navodno koštati neverovatnih 1,5 milijardi evra. Trenutno se vode velike debate u Španiji, a sve je veći broj zagovornika koji smatraju da je za Nisan jeftinije da ostavi fabriku, odnosno da zadrži proizvodnju. Isto mišljenje ima i španska vlada, javlja Rojters.

Tamošnji mediji, uključujući Vangvardiju, izveštavaju da je Nisan rekao radnicima da će ih zatvaranja tri lokalne fabrike koštati 1,5 milijardi evra. Iz sindikata pak govore da je Nisan govorio o dvostruko manjim iznosima, piše hrvatski Indeks.

Sve je više onih koji kažu da je veći iznos realan. Nisan pri zatvaranju fabrike mora obeštetiti sve radnike i dobavljače, ali i snositi trošak demontaže fabrika. Španski mediji navode kako će Nisanu biti potrebno sedam godina da pokrije trošak gašenja fabrika.

Podsećanja radi, Nisanovi pogoni u Barseloni su aktivni od 1983. godine, a trenutno zapošljavaju 2400 radnika i dodatnih 600 u povezanim kapacitetima. U fabrici se proizvode komercijalna vozila poput navare i električnog e-NV200.

strana 1 od 175 idi na stranu