Poljoprivrednici očajni: Cene svinjetine naglo pale zbog zaraze u klanici

Giterslo -- Cene svinjetine u Nemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klanice "Tenis", među čijim radnicima se proširila zaraza koronavirusom.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Zbog ovoga su poljoprivrednici prisiljeni da prodaju životinje po niskim cenama.

Klanica i fabrika za pakovanje mesa "Tenis" zatvorena je već tri nedelje, nakon što je preko 1.500 radnika testirano pozitivno na COVID-19. Vlasti regije Giterslo bile su prisiljene da uvedu karantin za 600.000 ljudi, a ukinule su ga ove nedelje.

"Tenis" je do zatvaranja klao i prerađivao 12 do 14 odsto svinja u Nemačkoj.

Nakon zatvaranja klanice cena svinjetine pala je na 1,66 evra po kilogramu, prošle nedelje na 1,60 evra, a ove na 1,47 evra po kilogramu, pokazuju podaci udruženja proizvođača mesa VEZG.

Ovo udruženje je pozvalo "Tenis" da nastavi sa radom što je pre moguće.

"Pritisak je svakim danom sve veći, cene svinja iz klanica su u slobodnom padu", saopštili su iz VEZG-a.

Uzgajivači svinja najteže su pogođeni zatvaranjem klanice koja bi trebalo da se ponovo otvori, uz primereni program zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, dodaju.

Vlasti Gitersloa još pregovaraju o programu za "Tenis" koji bi trebalo da ostane zatvoren do 17. jula.

U "Tenisu" su većinom zaposleni radnici iz Poljske, Bugarske i Rumunije, koji žive u vrlo lošim uslovima, upozorio je zastupnike u parlamentu savezne države Severne Rajne Vestfalije ministar zdravlja Karl-Jozef Lauman, predstavljajući rezultate inspekcije.

Prostorije su pune buđi, plafoni prokišnjavaju, sanitarije su u katastrofalnom stanju, nema dovoljno dezinficijensa ni aparata za gašenje požara i previše ljudi je smešteno u malom prostoru, utvrdili su inspektori.

Inspekcije su sprovedene krajem maja, pre novog talasa zaraze, a obuhvatile su 650 objekata u kojima je smešteno više od 5.300 ljudi.

"Inspektori su morali da zatraže evakuaciju četiri stana zbog ozbiljnih strukturnih nedostataka i rizika po zdravlje", pokazao je izveštaj.

"Smeštaj ostalih poljoprivrednih radnika, takođe većinom iz istočne Evrope nešto je bolji", rekao je Lauman, ističući da su inspekcije pokrenute isključivo zahvaljujući pandemiji, prenosi SEEbiz.

"Vlasti ih inače ne smeju sprovoditi", naglasio je, zatraživši izmenu zakona.

strana 1 od 167 idi na stranu