EU ide u obračun sa nefer poreskim sistemima

Brisel -- Evropska komisija najavila je plan za suzbijanje "agresivnih" režima u planiranju korporativnih poreza.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  EPA,  STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA, STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija najavila je danas plan za suzbijanje “agresivnih” režima u planiranju korporativnih poreza koji narušavaju ravnopravne uslove utakmice na jedinstvenom tržištu EU, a taj korak će, navodi komisija, pomoći oporavku Evrope od krize izazvane pandemijom korona virusa.

Zemlje Evropske unije nastoje da podupru javne prihode radi finansiranja ekonomskog oporavka usled sve glasnijih javnih kritika na račun korporacija, naročito multinacionalnih digitalnih divova, ali i bogatih pojedinaca zbog izbegavanja poreza, prenosi Rojters.

Imajući to u vidu, Komisija je najavila da će proširiti svoj poreski kodeks ponašanja u borbi protiv onih korporativnih poreskih režima zemalja-članica koji imaju generalno štetne posledice.

Kodeks iz 1997. godine predstavlja instrument EU za sastavljanje crne liste onih koji izbegavaju porez i koji je doveo do raskrinkavanja otprilike 120 takvih režima.

Trenutno, EU može da vrši procenu samo "preferencijalnih“ režima, na primer ako država primenjuje jednu poresku stopu za domaće firme a drugu stopu koristi za međunarodne kompanije.

Raniji planovi EU za promenu poreskih pravila osujećeni su snagom veta država-članica, budući da propisi dozvoljavaju da jedna zemlja može da blokira poreske reforme.

Komisija je, međutim, saopštila da razmatra mogućnosti da se zaobiđe sistem veta, verovatno korišćenjem člana iz osnivačkog sporazuma EU koji omogućava da se poreske odluke donose vecćinom glasova u slučaju kada je narušena konkurencija.

Planovi Brisela za naplatu poreza od digitalnih divova pretrpeli su danas udarac kada je drugi najviši sud u 27-članom bloku poništio nalog Evropske komisije da Epl plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza.

Reforma poreskih pravila EU će verovatno i dalje nailaziti na protivljenje pojedinih država članica koje kažu da bi reforme mogle da naštete njihovim ekonomijama.

Komisija je u maju identifikovala šest zemalja EU - Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju - kao poreske sisteme koje kompanije koriste za agresivno poresko planiranje, piše Rojters.

strana 1 od 167 idi na stranu