Dvadesetogodišnjak kupuje izraelsku avio-kompaniju?

Izraelska avio-kompanija EL AL je u proteklih par meseci u potrazi za novim investitorom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Photocreo
Foto: Depositphotos, Photocreo

Ta avio-kompanija je i pre pandemije imala finansijskih problema, a pojavom korona virusa situacija je samo pogoršana.

Pre nekoliko nedelja otkriveno je da je jedna anonimna stranka zainteresovana za kupovinu EL AL-a, piše onemileatatime.com.

Mnogi su bili znatiželjni ko stoji iza ovoga, a sada je to i poznato.

Dvadesetogodišnjak po imenu Eli Rosenberg, koji trenutno živi u Jerusalimu, pregovara o preuzimanju kontrolnog udela u EL AL-a. Međutim, kao što se očekuje, iza ovoga postoji priča.

Elijev otac je Naftali Rosenberg, njujorški biznismen koji poseduje staračke domove, privatne kompanije hitne pomoći i još mnogo toga. Eli ima izraelsko državljanstvo, što je uslov za preuzimanje kontrolnog udela u aviokompaniji. Njegov otac, s druge strane, nema izraelsko državljanstvo.

U ovom trenutku je preuzimanje tek u ranim fazama, a Rosenbergovi su navodno u pregovorima sa porodicom Borovitz, jer su od 2003. oni imali kontrolni udeo u EL AL-u.

Postavlja se pitanje koji privatni investitor bi u ovom trenutku želeo da preuzme udeo u EL AL-u. Avio-kompanija ima dosta problema, a čak i u najboljim vremenima se borila da bude profitabilna.

Osim rodoljublja ili nečeg sličnog tome, smisao se teško pronalazi. Iako je u ovom trenutku daleko od stvarnosti, smešno je pomisliti da bi 20-godišnjak mogao da bude većinski akcionar nacionalne avio-kompanije.

S jedne strane postoji nada da će EL AL moći da nađe privatnog investitora. Ako ne uspe, izraelska vlada je obećala svoju podršku.

U slučaju da EL AL ne uspe da pronađe privatnog kupca, izraelska vlada namerava da nacionalizuje tu avio-kompaniju. Država nema nameru da zadrži udeo u aviokompaniji dugoročno, već samo onoliko dugo koliko je potrebno da se aviokompanija vrati na noge.

Izraelski ministar saobraćaja rekao je da će vlada biti spremna da pomogne aviokompaniji "onoliko dugo koliko je potrebno da održi vazduhoplovnu nezavisnost Izraela".

strana 1 od 167 idi na stranu