Teslina baterija razočarala investitore

"Dan baterija", na kome je Ilon Mask najavio jeftinije modele Tesle zasnovane na moćnijim baterijama za koje treba vremena, nije ispunio očekivanja investitora.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa, David Chang
Foto: Epa, David Chang

To je rezultiralo padom vrednosti deonica kompanije i pitanjima stručnjaka o efikasnosti najavljenih inovacija, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Osnivač Tesle Ilon Mask najavio je tehnologiju za koju kaže da će Tesline baterije učiniti jeftinijim i moćnijim a električni automobil pristupačnim, što investitore ipak nije oduševilo, navodi BBC.

Na prezentaciji koju je Mask nazvao "Dan baterije", predstavljena je mogućnost realizacije potpuno autonomnog Tesle u vrednosti od 25.000 dolara za otprilike tri godine.

Mask je istakao da su za jeftinije modele Tesle najvažnije inovacije u načinu na koji kompanija dizajnira baterije, čime će se radikalno poboljšati njihova efikasnost.

Teslin pristup, dodaje BBC, uključuje integrisanje baterije tako da ona čini deo strukture vozila, čime se smanjuje efektivna težina baterije. Glavna najava, ističe britanski javni servis, bile su Tesline nove veće cilindrične baterijske ćelije koje bi trebalo da pruže pet puta više energije, šest puta više snage i 16 odsto veći domet vožnje.

Ali, za primenu tehnologije koja je najavljena verovatno će trebati godine.

Ulagači se povlače iz Tesle posle Maskovog praznog "Dana baterije", piše Tajms, ističući da se očekivalo da će kompanija najaviti značajan proboj s novom tehnologijom baterija koje bi imale kapaciteta za Teslin pogon za celi životni vek električnog automobila. Međutim, dodaje list, Mask je dan uoči prezentacije na Tviteru naveo da ono što kompanija najavljuje neće dostići ozbiljnu veliku proizvodnju do 2022.

U utorak, pre večernjeg događaja, tržišna vrednost Tesle je smanjena za 23,5 milijardi pošto su deonice kompanije pale za 5,6 odsto. Deonice su već narednog dana umanjene za dodatnih 10,3 odsto, pa je, ukazuje Tajms, Mask za dva dana izgubio više od 50 milijardi dolara.

Umesto predviđene baterije kapaciteta do milion i po kilometara, Mask je najavio smanjenje troškova baterije za više od polovine i jeftiniji električni automobil koji će biti dostupan za otprilike tri godine, piše Fajnenšel tajms i ukazuje na to da su analitičari i stručnjaci podeljeni oko značaja najave.

"To je suluda inovacija", rekao je Pjer Feragu, analitičar iz "Nju strit riserča" navodeći da Tesla pokazuje "da ima put kojim će zadržati vodstvo u sledećoj deceniji". Hemijske promene u baterijama samo su "inkrementalni" koraci, rekao je Džin Berdičevski, koji je radio na bateriji za prvo Teslino vozilo. On smatra da bi veći učinak imalo "korišćenje inženjeringa za smanjenje troškova proizvodnje".

Mask je takođe najavio da će Tesla delimično preuzeti kontrolu nad svim fazama proizvodnje svojih baterija, uključujući osnovne baterijske ćelije, preradu sirovina, pa čak i kupovinu rezervi litijuma koje su još u zemlji. Većina svetskih proizvodjača automobila klonila se izrade vlastitih baterijskih ćelija, navodeći visoke investicione troškove i nedostatak stručnosti u industriji kojom dominiraju azijski proizvodjači elektronike, piše Blumberg.

Mask je na "Danu baterije" rekao da će Tesla početi proizvodnju vlastitih baterijskih ćelija čak i dok povećava kupovinu od dobavljača jer želi da proizvodi 20 miliona automobila godišnje. Analitičari međutim smatraju da iako su navedene tehnologije i proizvodne inovacije impresivne, tržište će u početku odgovoriti negativno na Maskove planove zbog relativno dugačkih rokova inovacije, nedostatka detalja ali i opreza zbog recesije.

Blumberg naglašava da je tržišna vrednost Tesle u ovoj godini porasla za 320 milijardi dolara ali i da Mask nije ispunio ranije data obećanja o sniženoj ceni Teslinog "Modela 3", koji danas košta 37.990 dolara.

Hoće li Tesla i Mask, koji imaju istoriju propuštenih rokova, ispuniti neka nova obećanja ostaje da se vidi, ističe CNN, dodajući da su mnogi stručnjaci ipak optimistični po pitanju inovacija.

Mask je ranije govorio da očekuje da će se Tesla voziti od obale do obale do kraja 2017, da će Teslin samovozeći robotaksi biti u funkciji 2020. i da će svemirski turisti kružiti Mesecom do 2018. godine. Iako do kraja godine ostaju još tri meseca Tesla, ističe CNN, još nije prodao samovozeći automobil.

Maskov govor o velikom proboju baterija, medjutim, sugeriše prelazak na "solid-state" tehnologiju (SSD), koja prema stručnjacima donosi nekoliko prednosti - smanjen rizik od požara i veću gustoću energije zbog koje baterijski paketi ne bi trebalo da budu toliko veliki. SSD baterije bi mogle smanjiti troškove električnih vozila ali i poboljšati njihov domet jer bi u mali automobil moglo biti uključeno više baterija.

strana 1 od 135 idi na stranu