Jedna od najpogođenijih industrija: Pandemija bi mogla da izbriše preko 46 miliona radnih mesta

Kolaps u avio-industriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 miliona radnih mesta širom sveta, što predstavlja više od polovine.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, oneinchpunch, 104801084
Foto: Depositphotos, oneinchpunch, 104801084

Ovaj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avio-putovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju.

Akciona grupa za avionski saobraćaj (ATAG) je u svom izveštaju koji je objavljen danas rekla da bi više od pola postojećih radnih mesta u avijaciji i koji su povezani sa tim moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avio-industrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine, prenosi Klix.

Gubici radnih mesta samo u avio-kompanijama, aerodromima i civilnim vazdušnim kompanijama bi do početka sledeće godine mogli iznositi 4,8 miliona što je smanjenje zaposlenosti za 43 posto u odnosu na nivo pre pandemije. Još 26 miliona radnih mesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa avio-putovanjima kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca vazdušnog saobraćaja.

Navedeni brojevi znače da bi se vazdušna aktivnost mogla smanjiti za 52 posto što bi na kraju dovelo do gubitka 1,8 biliona dolara u globalnom BDP-u.

Smanjivanje radnih mesta u glavnim avio-kompanija i aerodromima je odavno počelo, brojne firme poput Lufthanze, Rajanera i drugih su primorani na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika.

U izveštaju, koji je baziran na analizi Oksford ekonomiksa se navodi da će pandemija imati "dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina".

strana 1 od 129 idi na stranu