Cene stanova u padu u jednom od najskupljih gradova na svetu

Četvrti talas virusa dovešće do dodatnog smanjenja cena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svetu, procenjuju stručnjaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto Depositphotos, GreatPics_BenHeine
Foto Depositphotos, GreatPics_BenHeine

Pročitajte još:

Koje su najskuplje ulice na svetu? Samo jedna se nalazi u Evropi

Tako su u oktobru u Hongkongu cene pale za 0,6 odsto.

Hongkong je sa oko 6.700 stanovnika po kvadratnom kilometru jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, a S&P Global Ratings navodi u izveštaju da ograničena ponuda stambenog prostora ipak može sprečiti drastičan pad cena stanova usled pandemije virusa kovid-19.

Procenjuje se da će cene nekretnina u Hongkongu pasti za dodatnih pet odsto 2021. godine, nakon pada od sedam odsto u krajem oktobra 2020. u odnosu na dostignuti vrhunac cena u junu 2019. godine, prenosi portal Realestateasia.com.

Iako Hongkong nije uveo potpunu blokadu ili policijski čas, sveobuhvatne mere uvedene u borbi protiv virusa kovid-19 pogoršale su ekonomsku situaciju u tom gradu na jugoistoku Kine.

U Hongkongu, koji je nedavno pooštrio mere usled četvrtog talasa kovida-19, od početka krize sa tim virusom zaraženo je 5.948 ljudi, od kojih je 108 umrlo od posledica tog virusa, a 540 je aktivnih slučajeva.

Na cene nekretnina može uticati i stopa nezaposlenosti u Hongkongu pošto je dostigla nivo od 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina, ocenjuju ekonomisti.

Oko 257.800 ljudi bilo je bez posla od avgusta do oktobra, podaci su hongkonškog Zavoda za popise i statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu