Francuska ratna mornarica dobila dronove podmornice VIDEO

Pariz -- Francuskoj ratnoj mornarici isporučena su prva dve podmorničke mete bez posade koje simuliraju podmornice radi vežbe u borbi protiv njih.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Epa/MAXIM SHIPENKOV
Ilustracija: Epa/MAXIM SHIPENKOV

Sistem koji je u septembru isporučio RTSYS, deo je ugovora o isporuci osam takvih dronova za antipodmornički program francuske mornarice, započet 2011. godine, prenosi Difens post.

Očekuje se da će još dva biti isporučena početkom godine, saopštila je kompanija čije je sedište u Francuskoj.

Podvodni dronovi-mete SEMA MK-II oponašaju aktivni i pasivni akustični „otisak“ podmornice, omogućavajući posadama da se obučavaju u uslovima sličnim pravim i da uvežbavaju manevre potrebne u realnim okršajima.

Sa težinom od 33 kilograma i dužinom od 2,13 metara kompaktniji su od prethodnika Mark I, a nude i bolje manevarske sposobnosti i akustičnu izvedbu. Lako ih je pratiti sa više različitih platformi, od brodova i podmornica do helikoptera i manjih plovila.

Dron MK II ima punjivu bateriju visokog kapaciteta koja mu omogućava plovidbu do dubine od 300 metara u trajanju od 10 časova brzinom od četiri čvora, ili sat i po brzinom od 15 čvorova. Takođe ima mogućnost GPS pozicioniranja radi optimalne lokalizacije na površini po okončanju misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu