Ni najjača evropska ekonomija nije otporna na koronu, ugroženo 15 odsto kompanija

Minhen -- Kriza uzrokovana koronom preti opstanku 15 odsto nemačkih kompanija, pokazuju rezultati najnovije ankete o poslovanju, koju je u novembru sproveo institut IFO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Adikk
Foto: Depositphotos, Adikk

"To je poboljšanje u odnosu na jun, kada je ta cifra iznosila 21 procenat", kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO-u, prema saopštenju instituta dostavljenog Tanjugu.

On dodaje da se, ipak, 86 posto turističkih agencija i turoperatora trenutno oseća ugroženo, kao i 76 posto hotela i 62 posto restorana.

U reklamnoj industriji, 27 odsto agencija smatra da je njihovo poslovanje ugroženo, dok je u špediciji taj podatak nešto ispod 14 procenata.

Pri dnu ove lestvice su pružaoci IT usluga sa 5,0 procenata i pravni i poreski konsultanti sa 3,0 procenta. U proseku je ugrožen opstanak 19 posto pružalaca usluga, u odnosu na 27 procenata u junu.

U trgovinskom sektoru, 14 posto firmi smatra da im je opstanak u opasnosti (18% u junu), pri čemu takav stav sada iznosi 18 procenata njih u maloprodaji i 10 odsto u veleprodaji.

U prerađivačkoj industriji ta cifra iznosi 11 procenata, u odnosu na 17 procenata u junu.

Prema rezultatima istraživanja, trenutno su najugroženiji proizvođači baznih metala sa 34 procenta, štamparije sa 29 odsto, proizvođači pića sa 22 procenta, tekstilna industrija sa 20 procenata i industrija odeće sa 18 procenata.

Hemijska i farmaceutska industrija smatraju sebe najmanje ugroženim, pri čemu njihovi pokazatelji iznose jedan i nula posto, respektivno.

U građevinarstvu ova brojka iznosi 4,0 procenta, i mada je dvostruko viša nego u junu, i dalje je na niskom nivou, navodi se u saopštenju IFO instituta.

strana 1 od 122 idi na stranu