Resurs koji u rukama Vol strita najavljuje opasnost

Voda nema cenu, voda znači život - mnogi tako misle.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali, ako se pita Vol strit, sve ima cenu, pa i resurs koji život znači. Profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Aziz Šunje ne misli da je dobro da se na berzi može trgovati i vodom.

Početkom decembra prošle godine na berzi Volstrit predmet trgovine je postala kalifornijska voda, saopštili su iz naveće svetske berze finansijskim derivatima CME. Finansijski derivati se objašnjavaju kao sredstva za zaštitu od tržišnih rizika, a trgovaće se ugovorima za vodu koji obavezuju na isporuku po tačno određenoj ceni u budućnosti.

Kupac ugovora se obavezuje da kupi u ovom slučaju vodu unapred određenog dana, a prodavač je dužan da je proda. Obe strane se obavezuju na standardnu količinu po ceni u budućnosti koja je dogovorena u trenutku kupovine. Više o tome kako je voda postala igračka na berzi i kako se odvija proces prodaje pročitajte u posebnom tekstu.

Ipak, zagovornici ove odluke uveravaju da će se poljoprivrednici i lokalne samouprave zaštititi ulaganjem u dostupnost vode u Kaliforniji. Tvrde da će se time ovim resursom bolje upravljati. Između ostalog, navodno će se zaštititi veliki potrošači vode poput proizvođača badema ili elektroenergetskih preduzeća od variranja cena.

U poslednjoj godini cena vode u Kaliforniji se udvostručila, a prvi ugovori objavljeni su u septembru 2020. kada su zapadnom obalom Sjedinjenih Američkih Država buktali požari. Reč je o tržištu vrednom 1,1 milijardu dolara.

"Voda kao roba može biti opasna"

Profesor Šunje je u izjavi za Klix.ba upozorio da bi voda na berzi mogla da znači vodu za najbogatije.

"Voda i vazduh su najdragoceniji resursi - bez toga ljudi ne mogu preživeti. To što radi Volstrit je volstritovski. To se sve radi zbog profita i ne vodi se računa o opštem dobru. Volstrit je sa svojom logikom i uvek opasan. To postavlja probleme globalnih razmera. Voda je resurs koji bi morao biti javno dobro. Sigurno je da će biti problema s pijaćom vodom. Ako voda postane roba u rukama Volstrita, to onda može biti opasno", napomenuo je.

Podsetio je da je u mnogim delovima sveta nestašica pijaće vode. S klimatskim promenama i zagađenjem okoline izvesno je da će ovaj problem biti izraženiji. Za njega je tretiranje vode kao robe isto kao kada bi se i vazduh tretirao kao roba.

"Ko zna šta na pamet može pasti korporacijama koje upravljaju i kako bi mogle manipulisati vodom", naglasio je i smatra da bi trebalo da se stvaraju uslovi da svaki čovek na planeti ima pristup pijaćoj vodi.

Voda kao ustavno pravo

Kako je kazao Šunje, ako se dozvoli Volstritu da uzme stvari u svoje ruke po ovom pitanju, može se desiti da ovaj resurs bude dostupan samo najbogatijima.

"Pogledajte samo kolika je snaga korporacija. One su otrgnute od bilo kakvih regulativa. Pogledajte kako se sada ponašaju Fejsbuk, Gugl i Tviter. Takve stvari se moraju regulisati na globalnom nivou. Ujedinjene nacije i njene agencije tako nešto ne bi smele dozvoliti", rekao je.

Upozorio je da to može imati velike probleme.

"Ako bi se trgovalo vodom, onda bi korporacije ucenjivale zemlje. Mogli bi i nas porobiti jer imamo mnogo vode", naglasio je.

Profesor Šunje je među onima koji podržavaju ideju da se pravo na vodu mora ustavom zaštititi. Pa bi tako to trebalo da uradi i Bosna i Hercegovina, a nešto tako je već uradila, između ostalih, Slovenija.

"Javnim dobrom mora upravljati država, mora biti pod kontrolom društva. Vrlo opasno može biti ako je pod kontrolom privatnog biznisa koji je najčešće beskrupolozan. Treba stvoriti pretpostavke da se njime upravlja kvalitetno u javnom sektoru. Sve ovo pokazuje da je svet mali i da se ovo treba regulisati na globalnom nivou", zaključio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

U UN-u su procenili da će u narednih nekoliko godina dve trećine planete osetiti nestašicu vode, piše list Blumberg. Kao uzroci se navode preterana ljudska i industrijska potrošnja te klimatske promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu