Bugarska konačno odustala od nuklearke Belene?

Sofija -- Bugarska je odustala od izgradnje nuklearne elektrane kod grada Belene na Dunavu, ali radiće na proširenju stare nuklearne centrale Kozloduj.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/cookelma
Foto: Depositphotos/cookelma

Sofija je već dva puta prekidala i nastavljala radove na tom projektu, ali će sada verovatno to biti zauvek.

Vlada je odobrila izveštaj ministarke za energetiku Temenužke Petkove, koja predlaže izgradnju novog, sedmog nuklearnog reaktora u staroj nuklearnoj centrali Kozloduj, gde će biti prebačena oprema kupljena od Rusije za Belene.

Bugarska vlada međutim nije definitivno odlučila šta će biti sa već kupljenim ruskim nuklearnim reaktorima za Belene, preneo je bugarski portal Euractiv.bg.

"Posle izgradnje sedmog reaktora, počećemo izgradnju osmog reaktora (u Kozloduju)", izjavio je premijer Bojko Borisov.

U Kozloduju rade samo dva reaktora - peti i šesti, jer je Bugarska iz bezbednosnih razloga morala da zatvori prva četiri reaktora, što je bio uslov za pristupanje Evropskoj uniji.

Izveštaj ministarke za energetiku o novom projektu proširenja Kozloduja urađen je posle konsultacija s predstavnicima američke kompanije Vestinghaus.

Kombinovanje ruskih reaktora i američke tehnologije bila je prvobitna ideja Bugarske, a uprava nuklearne elektrane Kozloduj je procenila da bi najmanje još jedan reaktor mogao da bude pušten u rad u roku od 10 godina.

Za Bugarsku, koja je u velikoj meri zavisna od uglja, proširenje Kozloduja je jedina realna mogućnost da ispuni zahteve Evropskog zelenog dogovora za smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Kozloduj, prva bugarska nuklearna elektrana, radi od 1974. godine i prati je reputacija da obezbeđuje jeftinu struju i devize zahvaljujući izvozu.

Plan izgradnje nuklearne centrale ;Belene urađen je osamdesetih godina, radovi su počeli 1987, a projekat je napušten 1990, posle propasti socijalističke vlasti Bugarske.

Vlada je 2002. godine ponovo pokrenula taj projekat, a 2008. je potpisan ugovor sa ruskom kompanijom Atomstrojeksport (Atomstroyexport) o izgradnji dva bloka nuklearne centrale.

Međutim, izgradnja je ponovo obustavljena 2012, pošto je Vlada pokušala da na projektu angažuje i američke i evropske investitore i pošto je od ruske kompanije tražila da smanji cenu.

Bugarski parlament je 2018. glasao da se projekat nastavi, ali je procedura privremeno obustavljena zbog;pandemije.

Euractiv.bg je pisao da su za projekat Belene potrebna nova odobrenja Evropske komisije i nezavisnih regulatornih tela Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu