Rastu cene toalet papira: "Smeši" se nestašica?

Njujork -- Taman kad smo pomislili da je nestašica toalet papira gotova, celuloza, glavni materijal za pravljenje toalet papira postaje sve skuplja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Studio Dagdagaz/Shutterstock
Foto: Studio Dagdagaz/Shutterstock

"U istoriji biznisa nismo videli ovakav skok cena na mesečnom nivou", kaže Brajan Meklej, analitičar specijalizovan za ovu industriju, za Si-En-En.

Tržišne cene celuloze su se u septembru kretale oko 606 dolara po toni, ali se se u aprilu popele na 907 dolara po metričkoj toni, dodaje on.

"Kombinacija više faktora dovela je do ovakvog skoka cena, uključujući post-kovid oporavak u Kini koja je najveći kupac celuloze na svetu, kao i odlaganja u globalnoj dostavi", navodi Meklej.

Proizvođači na tržištu kupuju celulozu i koriste je kako bi napravili toalet papir i druge "papirne" proizvode. Oko 70 odsto celuloze koju američki proizvođači kupuju dolazi iz Brazila, dok drugih 30 odsto dolazi iz Kanade.

Celuloza je samo poslednji primer nestašice sirovina koja pogađa američku ekonomiju, dok se oporavlja od zatvaranja koja su poremetila lance snabdevanja i izmenila potrošačke navike. Teško je naći drvo, čelik, čipove za računare, hlor, pa čak i ljude za rad.

CBA (Consumer Brand Association) objavila je u četvrtak na svom blogu da rastuće cene celuloze imaju uticaj na cene toalet papira.

Cene toalet papira su porasle tokom pandemije, a jedan od proizvođača je naveo da su rastuće cene, po kojima naplaćuju toalet papir "Skot" trgovcima, delom posledica i većih cena celuloze.

Kimberli Klark (KMB), proizvođač ovog toalet papira, planira da poveća cene maloprodajnim trgovcima za ovaj papir, ali i druge proizvode, za "srednji do visoki" jednocifren procenat sledećeg meseca.

Prema rezultatima NielsenIQ-a, cene toalet papira porasle su 15,6 odsto tokom 52 nedelje, zaključno sa 1. majem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu