Zaživela nova praksa - "unajmiti za otkaz"

Praksa se među menadžerima naziva "unajmiti za otkaz".

Izvor: Startit
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster
Ilustracija: Depositphotos, pressmaster

Nova gigantska akvizicija: Amazon kupuje MGM?

Amazon časti radnike - 100 dolara za potvrdu o vakcini

Amazon odbacuje optužbe da njegovi radnici uriniraju u flaše: "Progresivno mesto za rad"

Interna politika Amazona nalaže da kompanija svake godine otpusti određeni procenat zaposlenih kako bi ispunili ciljeve internog prometa radnika.

Neki menadžeri kažu da su zbog velikog pritiska da ispune te ciljeve zapošljavali ljude koje nameravaju da otpuste u roku od godinu dana.

Amazon ima složen sistem za pregled učinka kompanije.

Jedan od ključnih delova ovog postupka jeste metrički pokazatelj koji se naziva "nezažaljena stopa iscrpljenosti (URA)", koja predstavlja procenat zaposlenih koje menadžeri mogu da izgube bez žaljenja, bilo otkazom ili dobrovoljnim odlaskom iz kompanije.

Na menadžere se vrši pritisak da ispune ciljeve koje postavlja URA, na ovaj ili onaj način.

Prema memorandumu koji je prethodno objavio Biznis insajder, timovi Amazon Web Services koji nisu ispunili ciljeve URA 2020. godine morali su da nadoknade razliku 2021. godine. Drugim rečima, ako bi određeni tim otpustio 3 odsto radnika jedne godine, a cilj koji nalaže URA bio 5 odsto, taj tim bi naredne godine morao da otpusti 7 odsto radnika, prenosi portal Startit.

Portparol Amazona je negirao da je kompanija angažovala zaposlene s namerom da ih otpusti i dodao da se u sklopu firme ne koristi fraza "unajmiti za otkaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu