Ko bi rekao? Mračna strana Italije

U uslovina apsolutnog siromaštva tokom 2020. godine živelo je oko 5,6 miliona Italijana, odnosno 9,4% stanovništva, od čega su 1,3 miliona mlađi od 18 godina.

Izvor: EurActiv
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, AnnaNepaBO
Ilustracija: Depositphotos, AnnaNepaBO

Nacionalni statistički institut (Istat) saopštio je da se broj osiromašenih domaćinstava povećao sa 6,4% 2019, kada je uveden oblik osnovnog dohotka, na 7,7% prošle godine. To znači da je 2020. godine bilo dva miliona osiromašenih domaćinstava, za 330.000 više.

Još 2,6 miliona porodica (11,4%) je živelo ispod linije relativnog siromaštva, saopšteno je 16. juna, prenosi Euraktiv.

Socijalni eksperiment: Dve prosjakinje za 15 minuta "zarade" 5 evra

Procenat maloletnika koji su živeli u apsolutnom siromaštvu povećan je za godinu dana sa 11,4% na 13,5%.

Iako je broj siromašnih porodica povećan, mere koje je vlada uvela za suzbijanje posledica pandemije kovida 19 pomogli su da se ograniči uticaj krize na njih.

Siromaštvo se više povećalo na severu zemlje, gde su veći troškovi života, mada je u apsolutnom smislu jug teže pogođen.

Zanimljivo: Dali im po 500 $ da pokažu da je "siromaštvo pre svega posledica nedostatka novca"

Sekretar najvećeg italijanskog sindikata CGIL Mauricio Landini izjavio je da se siromaštvo povećava jer je neko siromašan čak i ako radi i da je nesigurnost posla prevelika.

Prema ranijem istraživanju, većina Italijana mlađih od 35 godina zarađuje manje od 10.000 evra godišnje, a polovina njih i dalje živi s roditeljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu