Amerikanci sračunali kako da dođu do još novca

Vašington -- Sve više ljudi u Sjedinjenim Državama radiće u budućnosti od kuće.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sharomka
Ilustracija: Shutterstock/Sharomka

Ako visokokvalitetni pristup internetu bude dostupan svim Amerikancima, to bi moglo da dovede do održivog rasta produktivnosti radnika i povećanja ekonomske proizvodnje za oko 160 milijardi dolara godišnje.

To je glavni zaključak studije koju je danas objavila Aspen grupa za ekonomsku strategiju iz Vašingtona.

Pre pandemije, rad od kuće imao je udeo od oko pet odsto u ukupnom fondu radnih dana. Taj procenat je naglo porastao tokom pandemije, jer su Amerikanci ostajali u svojim domovima kako bi izbegli infekciju, prenosi Rojters.

Mada će taj udeo opadati, očekuje se da će se ubuduće ustaliti na oko 20 procenata od punog fonda radnih dana, kaže Stiven J. Dejvis, ekonomista sa Univerziteta u Čikagu koji je studiju radio sa Nikolasom Blumom sa Univerziteta Stanford i Hoze-Marijom Barerom sa Nezavisnog tehnološkog instituta iz Meksika.

Prema njegovim proračunima, urađenim na osnovu anketiranja radnika i poslodavaca o radu od kuće - visokokvalitetan pristup internetu povećao bi produktivnost rada ponderisan zaradom za oko 1,1 odsto.

Ova kalkulacija je indeksirana zaradama, jer nesrazmerno veliki deo radnika koji će ubuduće raditi od kuće dolazi iz kategorije visokokvalifikovane, dobro plaćene radne snage.

Kao što se pokazalo tokom pandemije, mnogi poslovi s nižim kvalifikacijama ne mogu da se obavljaju na daljinu.

Jedan od zaključaka studije je takođe da bi bolji pristup internetu pomogao ekonomiji da postane otpornija na buduće globalne katastrofe koje iziskuju ograničenje putovanja i smanjenje socijalnih kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu