Vesti -

229 godina postojanja i opet – bankrot

Nakon 229 godina, tradicionalna kompanija Zeller iz Nemačke morala je da proglasi bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po mnogim popularnim proizvodima.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Ilustracija: wernimages
Ilustracija: wernimages

Ovo je drugi put da je nemački proizvođač keramike Zeller zapao u finansijske poteškoće. Sada je kompanija ponovno morala da podnese zahtev za stečaj, pišu nemački mediji, a prenosi Fenix magazin.

Bankrot nakon 229 godina

Bilo uz doručak ili poslepodne uz kafu i kolač – čaše i tanjiri s crnim petlom ili kokoši na žutoj pozadini često su bile glavne na sveže postavljenom stolu u Nemačkoj.

Fabrika Zeller već oko 125 godina proizvodi posuđe serije "Hahn und Henne". Kako navode iz kompanije, čuveno posuđe se proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Proizvođač Zeller je tradicionalna nemačka kompanija. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i van Nemačke, na primer u SAD-u.

Radnici će raditi do daljeg

Kompanija navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahteva za stečaj. Brojne druge kompanije trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Ipak, kupci zasad neće ostati bez čuvenog posuđa. Proizvođač želi da nastavi s radom kao i do sada.

Posuđe "Hahn und Henne" kupci mogu i dalje da kupuju, a platu će do daljeg primati i deset radnika fabrike.

Kompanija je već preživela jedan stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji, kompanija sada ponovno pokušava da se spasi.

Proizvođač već decenijama ima finansijskih poteškoća, pišu nemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.