Vesti -

Država ima problem sa Putinovim predlogom? Rusija uverava: "Niko o tome ne govori"

Kremlj je saopštio da predložena gasna unija koja obuhvata Uzbekistan ne uključuje nametanje "političkih uslova“ toj centralnoazijskoj državi.

Izvor: B92.net / M.V.
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su iz izveštaja o tome da je uzbekistanski ministar energetike polio hladnom vodom ideju "gasne unije" izvučeni pogrešni zaključci. Rekao je da "niko ne govori" o političkim nitima u dogovoru.

Rusija je prošlog meseca saopštila da razgovara o "gasnoj uniji" sa Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi podržala tranzit između tri zemlje i drugih kupaca, uključujući Kinu.

Uzbekistanski ministar energetike Jorabek Mirzamahmudov rekao je Rojtersu da Uzbekistan tek treba da dobije predlog i da "nikada neće pristati na političke uslove u zamenu za gas“.

Jurij Ušakov, spoljnopolitički savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da će se o ideji zajedničkog regionalnog tržišta gasa razgovarati u petak na samitu Evroazijske ekonomske unije (EEU).

Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija bi činile uniju. Ušakov je rekao da će premijer Uzbekistana prisustvovati samitu.

"Doći će do razmene mišljenja o uspostavljanju zajedničkog tržišta gasa", rekao je on.

Dok je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Dve zemlje su povezane gasovodom sa Rusijom, a odvojeni gasovod ukršta obe na putu ka Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.