Vesti -

EU zavisna od ruskog nuklearnog goriva?

Evropska unija je ponovo povećala tokom 2023. godine uvoz ruskog nuklearnog goriva i usluge za blok reaktore konstruisane u Rusiji, u poređenju sa 2021.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/vlastas
Ilustracija: Shutterstock/vlastas

To je saopštila Agencija Euratoma za snabdevanje (ESA).

Iako takav uvoz ne podleže sankcijama koje je Brisel uveo Moskvi, EU je postavila cilj da smanji zavisnost od Rusije, prenosi Rojters.

U tom smislu njen ukupan uvoz iz ruske nuklearne industrije ostao je stabilan prošle godine, uprkos rastućoj tražnji za nuklearnom energijom izazvanoj visokim troškovima energenata i naporima da se smanje emisije ugljenika, navodi britanska agencija.

Međutim, uvoz pet zemalja EU, koje koriste takozvane VVER reaktore, verovatno će ove godine ponovo premašiti nivo iz 2021, nakon porasta i tokom 2022. godine, rekao je Stefano Čikarelo, vršilac dužnosti direktora ESA, u intervjuu za Rojters.

Ovaj trend naglašava izazove sa kojima se EU suočava u postizanju svog dugoročnog cilja, postizanja samodovoljnosti VVER gorivom.

"Uvoz zemalja koje koriste VVER reaktore ruske proizvodnje porastao je u 2022. u poređenju sa 2021. i verovatno će se povećati 2023. u poređenju sa tom godinom, pre ruske invazije“, objasnio je Čikarelo.

Prošle godine je tih pet zemalja, Bugarska, Češka Republika, Finska, Mađarska i Slovačka, kupilo 30 odsto više usluga konverzije od Rusije i 22 odsto više obogaćivanja, navela je ESA u svom godišnjem izveštaju u oktobru. Čikarelo nije naveo konkretne brojke za ovu godinu i rekao je da je prerano za ocenu da li će i 2023. uvoz biti veći nego prošle godine.

Od pet zemalja EU koje su se do sada u potpunosti oslanjale na rusko snabdevanje, samo Mađarska još treba da potpiše ugovore za alternativno gorivo, navodi ESA. Ranije ove godine, u Ukrajini, američka kompanija Vestinghaus je prvi put koristila alternativno gorivo za VVER reaktor, ali bi za prebacivanje većeg obima bile potrebne godine, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.