Vesti -

Finci odlaze iz zemlje: "Ova država nudi sigurnost"

Ako pričamo o visokom standardu, ali i kvalitetnom odgajanju dece i stvaranju porodice – Norveška je uvek na vrhu liste superiornih zemalja.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: shutterstock, Prostock-studio
Foto: shutterstock, Prostock-studio

Naprednija je i od Švedske i od Danske, koje zajedno sa Norveškom čine ultrabogat "trio" severne Evrope, a takođe odskače i od Finske.

Pritom, nisu samo Balkanci i građani manje razvijenih zemalja ti koji prepoznaju benefite Norveške – sve je više Finaca koji se sada sele u Norvešku u potrazi za boljom zaradom.

Prema aktuelnim podacima, zaključno sa drugim kvartalom 2023, prosečna zarada u Norveškoj iznosi 54.000 kruna mesečno, odnosno oko 4.650 evra.

Ranije, njihova destinacija bila bi Švedska, ali to više nije slučaj, navodi se u saopštenju savetodavne službe Nordijskog saveta ministara, prenose Nezavisne novine.

Migracija Finaca u Norvešku, gde se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, uglavnom je bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gde bi se godišnje preselilo do 2.000 finskih državljana.

Međutim, "sada je njima Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata", navodi se u saopštenju koje je prenela finska agencija STT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.