Vesti -

Ipak ništa od ukidanja – Rusija ih ostavila u strahu

Nuklearni reaktori u Belgiji, za koje je planirano da budu ukinuti do 2025., sada će raditi najmanje do 2035. godine.

Izvor: SEEbiz
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

To je rešeno sporazumom koji su sklopili belgijska vlada i francuski energetski div Engie koji upravlja s ukupno sedam nuklearnih reaktora u zemlji, prenose strane novinske agencije, navodi seebiz.

Kao razlog produženja belgijskih vlasti navodi se zabrinutost oko pouzdanosti snabdevanja električnom energijom, podstaknuta prošlogodišnjom situacijom, kada je Rusija nakon napada na Ukrajinu naglo smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu.

"Sporazum jača snabdevanje zemlje električnom energijom, smanjuje zavisnost i osigurava proizvodnju niskougljenične i jeftine električne energije", istakao je belgijski premijer Aleksander de Kru prilikom potpisivanja sporazuma.

Rasprava o odustajanju od nuklearne energije u zemlji traje od 2003. godine, kada je Belgija donela odluku da će se to dogoditi do 2025. Međutim, nakon što je Rusija smanjila izvoz prirodnog gasa u Evropu, oživeli su razgovori o preduženju veka trajanja dveju najmlađih nuklearnih reaktora u zemlji, koji su izgrađeni 1985. godine, u razdoblju od deset godina.

Belgija trenutno ima ukupno sedam nuklearnih reaktora na dve lokacije, od kojih su dva već isključena s mreže, dok se tri planiraju isključiti s mreže 2025. godine.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, dogovor s francuskim energetskim divom Engie postignut je nakon mukotrpnih pregovora o budućim troškovima zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Francuska kompanija objavila je da će oni pokriti upravljanje otpadom iz svih sedam nuklearnih elektrana kojima Engie upravlja u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.