Vesti -

Još tri godine? Pomera se starosna granica za penziju

Francuski predsednik Emanuel Makron nastaviće sa obećanom reformom državnog penzionog sistema, a vlada će izraditi predlog zakona do Božića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Africa Studio
Ilustracija: Shutterstock/Africa Studio

To je izjavio ministar rada Olivije Duso.

On je najavio da će razgovori sa političkim partijama i sindikatima o tom zakonu početi već sledeće nedelje, a da je plan da se skupštinsko glasanje održi početkom 2023. i da reforma stupi na snagu u julu, prenosi Rojters.

"Emanuel Makron je postavio okvir za progresivno podizanje starosne granice za odlazak u penziju, kako bi se uravnotežio penzioni sistem i budžet", rekao je francuski ministar televiziji LCI.

Premijerka Elizabet Born saopštila je da bi reforma mogla da dovede do pomeranja starosne granice za penzionisanje za tri godine, odnosno sa 62 na 65 godina do 2031. godine.

Evo šta je potrebno da biste dobili nemačku penziju od 2.000 evra

Reforma skupog i komplikovanog penzionog sistema u Francuskoj bila je ključna tačka Makronove izborne platforme, kada je prvi put došao na vlast 2017. godine, navodi britanska agencija.

Makron je tada naveo da će novi sistem, koji treba da objedini 42 penzijska režima u jedinstven, biti pravedniji.

Ovi planovi naišli su u tom trenutku na neodobravanje sindikata i izazvali su višenedeljne proteste i radničke štrajkove, a odluka o njihovom odlaganju doneta je početkom 2020. zbog pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.