Vesti -

Lansiran projekat: Skeniranjem oka do kriptovalute

Lansiran je projekat Worldcoin.

Izvor: Tanjug, Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Kitreel
Ilustracija: Shutterstock/Kitreel

Worldcoin, projekat kripovalute iza koga stoje izvršni direktor OpenAI-ja Sem Altman (Sam Altman) i Aleks Blanija (Alex Blania) udruženi u kompaniji Tools for Humanity, lansiran je u ponedeljak.

Osnovna ponuda tog projekta je kreiranje "digitalnog pasoša" nazvanog World ID, kojim se dokazuje da je njegov nosilac ljudsko biće. Procedura skeniranja obavlja se uz pomoć "worldcoin orb"-a, srebrne kugle veličine one za kuglanje, objavio je Reuters.

Da bi dobio World ID, kupac se prijavljuje da lično uradi skeniranje šarenice oka koristeći pomenutu kuglu. Jednom kada skeniranje šarenice kugle potvrdi da je osoba pravi čovek, kreira se digitalni pasoš.

Procedura skeniranja i kreiranja digitalnog pasoša nazvana je "orbing", i ta procedura moći će ubuduće da se obavi u 35 gradova, odnosno 20 zemalja, objavio je Reuters, uz podsećanje da kriptovaluta worldcoin već ima dva miliona korisnika. U nekim gradovima kao "poklon" uz skeniranje dobija se token worldcoina.

Vrednost worldcoina na kripto berzi Binance kretala se u ponedeljak od početnih 0,15 dolara do maksimalnih 5,29, da bi sredinom dana pala na 2,49 dolara.

Emitovano je ukupno 143 miliona worldcoina, a inicijalna ponuda ograničena je na 10 milijardi "novčića", prenosi portal Biznis.

"Pratimo. Imaćemo pitanja"

Britanski regulator podataka saopštio je da prati pokretanje projekta Vorldkoin, iza koga stoji vlasnik kompanije OpenAI, Sem Altman.

"Zapazili smo pokretanje Vorldkoina u Velikoj Britaniji i imaćemo pitanja povodom ovog projekta", saopštio je portparol britanske Kancelarije komesara za informacije, prenosi Rojters.

Vorldkoin je projekat biometrijske kriptovalute, gde korisnici skeniraju dužicu svog oka, koja služi kao digitalna identifikacija, i u zamenu dobijaju besplatnu kripto valutu.

Prema pisanju lista Fajnenšl tajms (FT), Fondacija Vorldkoin je u ponedeljak objavila da je pokrenula ovaj poslovni poduhvat, a nova kripto valuta će za početak biti dostupna u 35 gradova u 20 zemalja sveta.

U centru pažnje je pre svega skeniranje oka, a osnivači Fondacije Vorldkoin kažu da je ova mera neophodna da bi se u budućnosti ljudi lako razlikovali od robota, što postaje sve teže zbog napretka veštačke inteligencije (AI).

Kada korisnici dokažu da nisu roboti, mogu im se izdati jedan od tokena kompanije.

Osnivač kompanije OpenAI, koja je prošle godine predstavila svoj sistem generativne veštačke inteligencije ČetGPT, Sem Altman, slaže se sa mišljenjem da snimanje oka može da predstavlja neprijatnost.

On ipak veruje da će kompanija uspeti da ubedi korisnike da prihvate ovu tehnologiju, zaključuje FT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.