Vesti -

Na korak do genijalnog otkrića

Naučnici iz Kazahstana su na tragu otkrića koje bi moglo da poboljša recikliranje elektronskog otpada.

Izvor: eKapija / M.D.
Podeli
Foto: shutterstock, Gorodenkoff
Foto: shutterstock, Gorodenkoff

Grupa istraživača koristi polimlečnu kiselinu (PLA) koja predstavlja jedan od najpopularnijih komercijalnih biorazgradivih polimera da vežu reciklabilne matične ploče i time omoguće razdvajanje i ponovno iskorišćavanje dragocenih komponenti.

Tradicionalno, za vezivanje se koriste toksični i neobnovljivi materijali. PLA polimeri imaju slične osobine, ali su biorazgradivi i lako reciklabilni. Naučnici su ustanovili i da je tetrahidrofuran najefikasniji rastvarač za komponente matične ploče. Tetrahidrofuran se ne klasifikuje kao opasan i nema kancerogene efekte.

Pri testiranju, matična ploča i polimlečna kiselina su stavljene u ultrazvučnu posudu sa tetrahidrofuranom. Ovaj postupak rezultira potpunim razdvajanjem veziva, bakra, fiberglasa. Čitav postupak gotov je za pola sata. Polimlečna kiselina zatim ispari upotrebom visokih temperatura i vodene kupke, pa je 98% hemikalija oporavljeno.

"Upotreba biorazgradivih i lako reciklabilnih polimera kao veziva za proizvodnju matičnih ploče otvara nove mogućnosti za zaštitu životne sredine, kao i čuvanje resursa. Cilj je da maksimalno oporavimo dragocene materijale kao što je zlato", kaže jedan od istraživača.

On procenjuje da jedna tona korišćenih matičnih ploča sadrži 130 kg bakra, 1,38 kg srebra, 0,35 kg zlata i 0.21 kg paladijuma. Ovi metali čine više od 80% ekonomske vrednosti proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.