Biz - B92.net

Najveći rast cena od 1979. godine – jedna namirnica skuplja za čak 38 odsto

Cene namirnica za kućnu upotrebu u julu su porasle za 1,3 odsto u odnosu na jun i 13,1 odsto u odnosu na jul 2021. godine.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Ground Picture
Ilustracija: Shutterstock/Ground Picture

Prema podacima Zavoda za statistiku američkog Ministarstva rada objavljenim u sredu, ovo je najveće povećanje cena hrane od 1979. godine, piše Market voč (MarketWatch), a prenosi Jutarnji list.

Cene potrošačkih dobara i usluga u julu nisu porasle u odnosu na jun.

U odnosu na 2021. godinu, stopa inflacije u julu iznosila je 8,5 odsto. U junu je iznosila 9,1 odsto, najviše za 41 godinu unazad. Stopa je pala u julu zbog nešto nižih cena energenata.

Cene hrane su u julu povećane za 1,1 odsto u odnosu na jun i 10,9 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Bio je to sedmi uzastopni mesec u kojem su cene hrane porasle za najmanje 0,9 odsto. Cene hrane u restoranima u julu porasle su za 0,7 odsto u odnosu na jun i 7,6 odsto u odnosu na jul 2021. godine.

Što se tiče cena hrane, najveći porast su doživela jaja. U julu su jaja poskupela za 4,3 odsto u odnosu na jun i 38 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Krompir je u julu poskupeo za 4,6 odsto u odnosu na jun i 13,3 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Maslac je u julu poskupeo za 26 odsto u odnosu na jul 2021. U istom periodu kafa je poskupela za 20 odsto.

Cene junećeg i telećeg mesa pale su u julu u odnosu na jun, a Market voč prenosi da njihove cene padaju već tri meseca. Kada se ovogodišnje julske cene te dve namirnice uporede sa prošlogodišnjim, ovogodišnje su veće za 3,4 odsto.

"Cene stanova i hrane su značajno porasle", rekao je Rik Rajder, stručnjak za investicije u Blek roku, jednoj od vodećih svetskih kompanija za upravljanje imovinom. On je dodao da prošlonedeljni podaci sa tržišta rada i ovonedeljni podaci o inflaciji znače da će Američka nacionalna banka nastaviti politiku stezanja kaiša.

Indeks potrošačkih cena, ako se ne računaju hrana i energija, u julu je u odnosu na isti mesec 2021. godine porastao za 5,9 odsto, a samo 0,3 odsto u odnosu na jun.

Kajla Brun, ekonomska analitičarka u konsultantskoj kući Morning konsalt, rekla je da je indeks potrošačkih cena pozitivna vest za ekonomiju, ali da rat u Ukrajini i nestabilnost u globalnim lancima snabdevanja i dalje utiču na cene hrane.

Analitičarka Brun je dodala da bi ukupan pad cena sirovina u narednim mesecima trebalo da dovede i do pada cena hrane.

"Potrošači manje pate na benzinskoj pumpi, ali više u prodavnici", rekao je Greg Makbrajd, glavni finansijski analitičar na onlajn portalu za upravljanje ličnim finansijama Bankrejt (Bankrate).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.