Vesti -

NASA razotkrila veliku rusku pljačku?

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrednosti od približno milijardu dolara, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/M. Shcherbyna
Ilustracija: Shutterstock/M. Shcherbyna

Oko 5,8 miliona tona pšenice požnjeveno je na poljima u oblastima "koje nisu pod ukrajinskom kontrolom", objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, a prenela nemačka agencija dpa.

NASA Harvest, u saradnji sa nekoliko partnerskih institucija, koristila je satelitske podatke i modeliranje za istraživanje, prenosi Jutranji list.

Ukupno je ove godine na ukrajinskoj teritoriji požnjeveno 26,6 miliona tona pšenice, što je znatno više od prošlogodišnjih predviđanja, procenjuju naučnici uključeni u istraživački projekat.

Iako je ovo manje u odnosu na prošlogodišnji rekord od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg proseka od 27,9 miliona tona.

Ukrajina nije imala pristup 22 odsto žitarica u istočnom delu zemlje zbog rata koji je u toku.

Ukupno 88 odsto prošlogodišnjih zimskih useva požnjeveno je u oblastima koje nisu pod kontrolom Ukrajine, navodi NASA. Nepožnjeveno žito se uglavnom nalazi na poljima blizu linije fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.