Vesti -

"Ne tolerišemo više – zabrana"

Lideri G7 trebalo bi da najave zabranu uvoza neindustrijskih dijamanata iz Rusije počev od 1. januara 2024. godine.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Bjoern Wylezich
Foto: shutterstock, Bjoern Wylezich

Grupa bogatih zapadnih zemalja G7, čiji lideri će razgovarati u sredu, dogovorili su se o detaljima svojih sankcija na trgovinu ruskim dijamantima, uključujući postepenu zabranu uvoza tokom iduće godine.

G7 će takođe zabraniti uvoz ruskog dragog kamenja prerađenog u trećim zemljama od 1. marta iduće godine, prenosi Fajnenšel tajms (Financial Times).

Zabrana uvoza neobrađenih dijamanata kojima se trguje u zemljama G7 važiće od 1. septembra, navode izvori upoznati sa sadržajem zajedničke izjave. Dijamanti su jedan od retkih preostalih velikih ruskih izvoznih proizvoda koji nisu bili na meti koordinisanih zapadnih sankcija uvedenih kao odgovor na njenu vojnu akciju u Ukrajini.

Očekuje se da će lideri G7 objaviti i mere za upravljanje oko 300 milijardi evra zamrznute imovine ruske centralne banke. Lideri G7 takođe će razgovarati o pitanju ograničenja cene ruske nafte, tražeći način da ojačaju njegovu implementaciju, budući da je efekat ograničenja cene u međuvremenu oslabio, prenosi Rojters.

Što se tiče ruske imovine, očekuje se da će Evropska komisija sledeće nedelje predložiti način da se prikupi neočekivani prihod od kamata stečenih na zamrznutu rusku imovinu. Koordinacija EK sa G7 je od suštinskog značaja, jer su sredstva raspoređena u različitim valutama, iako većinu drži belgijska klirinška kuća Juroklir (Euroclear).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.