Vesti -

Nova šema EU: Zajednička kupovina gasa

Evropska komisija želi da zemlje EU započnu zajedničku kupovinu gasa pre leta, kao pokušaj da se izbegne oskudica u snabdevanju sledeće zime.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Roman Barkov
Ilustracija: Shutterstock/Roman Barkov

To je rekao potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

"Radimo po gustom rasporedu da se na vreme pripremimo za sledeću zimu i sezonu punjenja skladišta" rekao je Šefčovič, nakon prvog sastanka predstavnika za koordinaciju planiranih kupovina zemalja EU, gde je pozvao države članice da se angažuju na tržištu gasa u svojim zemljama kako bi procenili količine gasa koje će zajedno kupovati, prenosi Rojters.

On je tražio od zemalja članica da potvrde da li su zainteresovane za ulazak u šemu EU za zajedničku kupovinu gasa, a Evropska komisija se nada da će ovaj korak pomoći Evropi da napuni skladišta.

Komisija želi da objavi količinu gasa koje evropske zemlje planiraju da zajednički kupe na proleće, kako bi privukle ponude od dobavljača.

Zemlje EU moraju osigurati da njihove lokalne kompanije učestvuju u kupovini gasa u zapreminama od 15 odsto od gasa koji je potreban za punjenje skladišta te zemlje do 90 odsto kapaciteta.

U celoj EU, zahtev od 15 odsto iznosi oko 13 milijardi kubnih metara gasa, prema podacima Eurostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.