Vesti -

Odlučeno. Povećane kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje stope u martu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Marina Tynik
Ilustracija: Shutterstock/Marina Tynik

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope, javlja AP.

Američka agencija navodi da se centralna banka EU odlučila za ovaj potez da bi se uhvatili u koštac sa skokovima cena koji su malo usporili, ali i se dalje negativno odražavaju na domaćinstva u 20 zemalja koje koriste evro.

ECB je počela da povećava stope u julu, četiri meseca nakon što je to učinio Fed. ECB je u julu prvi put u 11 godina podigla kamate za 50 baznih poena, čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.

Centralna banka Engleske podigla kamatne stope na 4 odsto

Velika Britanija će ove godine ući u recesiju, ali će ona biti kraća i manje ozbiljna nego što se ranije pretpostavljalo, saopštila je danas Banka Engleske.

Kako navodi Bi-Bi-Si, očekuje se da recesija potraje nešto više od godinu dana, umesto malo više od dve godine, kako se ranije mislilo, jer računi za energente padaju, a cene sporo rastu, što će za posledicu možda imati manji porast nezaposlenosti i manje otpuštanja.

Banka Engleske podigla je kamatne stope sa 3,5 na 4 odsto, što je dovelo do drugačijih prognoza.

Ovo je 10. povećanje troškova pozajmljivanja i povećaće pritisak na mnoga domaćinstva koja se već suočavaju sa povećanim troškovima života, prenosi britanski javni servis.

Povećanje kamatnih stopa znači da će vlasnici kuća sa tipičnom hipotekom, koja prati oscilacije u kamatni stopama, plaćati hipoteku za oko 49 funti više mesečno, dok oni na hipotekama sa standardnom promenljivom stopom, najverovatnije će se suočiti sa povećanjem od oko 31 funte.

Centralne banke povećavaju kamatne stope da bi se uhvatila u koštac sa inflacijom, koja je u Britaniji na 10,5 odsto, na najvišoj stopi u poslednjih 40 godina.

Stručnjaci navode da više kamatne stope mogu podstaći potrošače da više štede i troše manje, što bi trebalo da dovede do zaustavljanja rasta cena.

Banka je ranije objavila predviđanja da će Ujedinjeno Kraljevstvo upasti u recesiju krajem 2022, sa opadanjem tokom 2024, a prema novim prognozama, recesija će trajati kraće, sa početkom u prva tri meseca ove godine, sve do završetka koji se očekuje do marta naredne godine.

Bi-Bi-Si podseća da se recesijom smatra kada se privreda smanjuje tokom dva uzastopna tromesečja ili kvartala, kada kompanije obično zarađuju manje novca i optuštaju radnike i tako smanje poreske prihode koji se koriste za javne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.