Vesti -

Odlučeno: Uskoro 300 evra pomoći za penzionere

Narednih dana milioni penzionera u Nemačkoj dobiće novčanu pomoć odnosno paušal za energiju na svoje račune.

Izvor: Fenix magazin, Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/fizkes
Ilustracija: Shutterstock/fizkes

Država odlučila: Za studente – 200, za zaposlene i penzionere – 300 evra

Kako bi im se ublažili povećani troškovi izazvani visokim cenama energenata, penzioneri dobijaju 300 evra. Ovo je odluka nemačke Vlade koja je usledila nakon što su ranije penzioneri ostali "praznih ruku" kada se paušal isplaćivao samo zaposlenima, prenosi Poslovni dnevnik.

Posle žestokih kritika, savezna vlada je napredovala i građanima koji više nemaju posao obećala 300 evra.

Novac bi trebalo da bude uplaćen do 15. decembra. Ovo je saopštilo nemačko penzijsko osiguranje, koje je nadležno za obradu dodele finansijske pomoći. Shodno tome, predviđena je posebna jednokratna isplata, odnosno iznos se ne dodaje tekućoj penziji, već se posebno prenosi. Skoro 20 miliona penzionera za ovo ne mora da podnese nikakav zahtev, samo im je potreban prijavljen boravak u Nemačkoj.

Međutim, iznos i dalje podleže porezu. Koliko od toga ostane zavisi od ličnog poreskog opterećenja.

Šta je sa penzionerima?

Penzioneri dobijaju novac. Međutim, za to su odgovorna različita tela. Federalni funkcioneri bi, na primer, trebalo da dobiju paušal “ako je moguće” u decembru, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Za to je odgovorna agencija od koje primaju penziju. Odgovarajuće savezne zemlje odgovorne su za penzionisane državne službenike.

Da li će ipak svi dobiti paušal u decembru?

Nekim penzionerima isplata bi ipak mogla da kasni. Oni koji su tek napustili posao odnosno tek se penzionisali i prvu penziju treba da prime u decembru neće dobiti paušal za energiju sredinom meseca. Kako se navodi u saopštenju nemačkog penzijskog osiguranja, pogođeni će dobiti paušalni iznos "tek početkom 2023. godine" – tada takođe automatski.

Šta ako novac ne stigne?

Svako ko ne dobije paušal cene energije, kako se ovaj iznos zvanično zove, uprkos postojećem zakonu, može podneti zahtev nemačkom društvu za penzijsko osiguranje u Bohumu za naknadnu isplatu. To je moguće u periodu od 9. januara do 30. juna 2023. godine, prenosi Fenix Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.