Vesti -

Orban protiv globalnog poreza: "To spada u nacionalnu nadležnost"

Mađarska ostaje protiv uvođenja globalne minimalne stope poreza na dobit, izjavio je danas premijer Viktor Orban za državi radio.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/VANO SHLAMOV
Foto: EPA-EFE/VANO SHLAMOV

Ovaj stav Mađarske on je obrazložio zabrinutošću za radna mesta u toj centralnoevropskoj zemlji, koja koristi svoj režim niskih poreza da privuče strana ulaganja vredna milijarde evra, prenosi Rojters.

"Ovo je povećanje poreza koje ubija posao, i koje bi, ako se uvede uz odobrenje Mađarske, zbrisalo desetine hiljada radnih mesta“, rekao je Orban.

Dodao je da "pitanje poreza nije globalno, već spada u nacionalnu nadležnost".

Aagencija MTI prenosi da je Orban rekao da Madjarska "ne može sebi da priušti" gubitak desetina hiljada radnih mesta i da vlada odbija da uvede globalni minimalni porez.

"Svaka zemlja mora sama da odluči koji poreski sistem primenjuje. Razlog zašto birači vole demokratiju je upravo taj što biraju vladu koja obećava određenu poresku politiku. Ako bismo odustali od toga, odrekli bismo se prava mađarskog naroda da odlučuje o važnom elementu ekonomske politike - poreskoj politici“, naveo je on.

Naglasio je da vlada ne smatra da je globalni minimalni porez dobra ideja ni za radna mesta ni za demokratiju "i stoga ne odobravamo njegovo uvođenje u Mađarskoj“, navodi mađarska agencija.

žOko 140 zemalja sveta postiglo je prošle godine dogovor o globalnom minimalnom porezu od 15 procenata kako bi se prekinula praksa velikih internet kompanija koje profite ostvarene na teritoriji neke države prebacuju u zemlje s niskim porezom.

Mađarska koristi stopu korporativnog poreza od 9,0 posto i nudi izdašne državne subvencije da privuče velike investicije nemačkih proizvođača automobila i azijskih proizvođača baterija kako bi ojačala svoju izvozno vođenu ekonomiju,napominje Rojters.

Orban je takođe rekao da bi privreda Mađarske, koja je teško pogođena ratom u susednoj Ukrajini, mogla da zabeleži rast od 1,5 odsto dogodine, dodajući da će njegova vlada nastaviti u 2023. s naporima da zaštiti domaćinstva od rastućih troškova energije.

On je i ovom prilikom ponovio da se Mađarska protivi zajedničkom zaduživanju EU za pružanje pomoći Ukrajini, ali je naglasio da će Budimpešta obezbediti finansiranje na bilateralnoj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.