Vesti -

Otvorena nova železnica: Vozovi mogu da idu 350 kilometara na sat

Indonezija je danas pokrenula svoju prvu visokobrzinsku železnicu nazvanu Vuš ("Whoosh").

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ADI WEDA
EPA-EFE/ADI WEDA

Na toj železnici će vozovi moći da dostignu maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat.

Ovaj projekat sa 6,9 milijardi evra je podržala Kina u okviru inicijative "Pojas i put".

Železnicu koja povezuje glavni grad Džakartu sa ekonomskim čvorištem, gradom Bandungom, otvorio je predsednik Indonezije Džoko Vidodo, prenosi CNN.

Operator železnice Vuš je grupacija PT KCIC, koja udružuje četiri indonežanske državne kompanije i konglomerat Kineske međunarodne železnice (China Railway International).

Indonežanski zvaničnici očekuju da će brza pruga poboljšati ekonomsku produktivnost u zemlji, a istovremeno ističu i činjenicu da ovaj voz pokreće električna energija, što treba da smanji emisije ugljenika.

Otvaranje pruge je prvobitno bilo planirano za 2019. godinu, ali je ono bilo odloženo zbog sporova oko zemljišta, pandemije koronavirusa i prekoračenja budžeta za 1,13 milijardi evra.

Neki kritičari smatraju da bi cena železnice mogla da optereti javne finansije Indonezije, pošto se predsednik Vidodo saglasio sa ulaganjem državnih sredstava u ovaj projekat da bi se izbegla dalja kašnjenja.

Projekat je deo desetogodišnje inicijative kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put", ambicioznog plana za povezivanje Azije sa Afrikom i Evropom kroz niz kopnenih i morskih puteva, odnosno kroz investicije u lokalnu infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.