Vesti -

Postignut sporazum između Britanije i EU? "Ovaj dogovor neće nikoga oduševiti"

Prema pisanju Tajmsa, Brisel je prihvatio predlog kojim bi se izbegla potreba za rutinskim proverama proizvoda namenjenih Severnoj Irskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Impact Photography
Foto: shutterstock, Impact Photography

Velika Britanija i Evropska unija postigle su carinski sporazum koji bi mogao da otvori put ka okončanju višegodišnjih prepirki oko Severne Irske nakon Bregzita pre dve godine.

Kako se navodi, EU je prvi put priznala da bi Evropski sud pravde mogao da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Severnu Irsku, samo ako je slučaj prosleđen od strane severnoirskih sudova, dok je ranije Brisel insistirao na tome da bi Evropska komisija trebalo da bude u mogućnosti da iznese slučajeve direktno na sudu.

Ocenjuje se da to predstavlja kritičan korak ka okončanju ćorsokaka oko protokola o Severnoj Irskoj, koji je nastao nakon što su aranžmani nakon Bregzita stupili na snagu pre dve godine.

"EU se u sporazumu mnogo pomerila sa svoje prvobitne pozicije. Ovaj dogovor neće nikoga oduševiti, ali nadamo se da će zadovoljiti sve", rekao je izvor Tajmsa iz Brisela.

Što se tiče carine, sporazum je uglavnom zasnovan na predlozima Velike Britanije za sistem zelenih i crvenih traka. Roba namenjena Severnoj Irskoj bi bila dozvoljena bez rutinskih provera, dok bi roba za dalji izvoz u Republiku Irsku prolazila carinske formalnosti u severnoirskim lukama.

Podaci o kretanju vozila bi se delili sa EU, a Velika Britanija bi pristala da istraži svaku sumnjivu aktivnost. Prema planu, Velika Britanija i EU bi pregovarale o odvojenom dugoročnom sporazumu koji bi pokrivao izvoz mesa, živih životinja i drugih proizvoda u Severnu Irsku, pri čemu bi Velika Britanija pristala da poštuje veterinarske standarde EU o robi koja se izvozi u Severnu Irsku.

Sa druge strane, iz Dauning strita su poručili da dogovor nije postignut i da se "intenzivno radi" na njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.