Vesti -

"Preti ogroman udarac Evropi"; "Ne vidim rešenje"

Konsultantska kompanija ICIS otkriva koje su evropske zemlje u slučaju prekida dotoka gasa najranjivije.

Izvor: jutarnji list/Tea Trubić
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Moskva bi već do kraja sledeće godine mogla da zatvori jedan od preostala dva gasovoda kojim se Evropi dostavlja ruski gas, upozorava Fajnenšel tajms, pozivajući se na ukrajinskog ministra energetike Hermana Haluščenka.

Tada, naime, ističe Gaspromov petogodišnji ugovor, potpisan krajem 2019, za koji u jeku rata postoji sve manje izgleda da bude obnovljen.

"Ne vidim kako bismo mogli da sednemo za sto i bilateralno raspravljamo o obnovi ugovora. Mogu da vam potvrdim da se pripremamo za prekid snabdevanja", potvrdio je FT-u ukrajinski ministar, upozorivši pritom i Evropu na taj scenario.

Reč je o prvom otvorenom priznanju Kijeva da će ugovor s Gaspromom biti obustavljen do kraja sledeće godine.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin ranije ovog meseca izjavio je kako bi "takva odluka bila ogroman udarac, ne samo Evropi, već i Ukrajini, koja bi tako izgubila prihode od tranzitne rute".

Bez te rute, na koju, prema poslednjim podacima iz maja, otpada oko pet posto ukupnog gasa u Evropi, ruski gas će Starom kontinentu moći da se dostavi jedino preko Turk strima, koji snabdeva jugoistočne evropske zemlje.

Konsultantska kompanija ICIS tvrdi da su najranjivije evropske zemlje Austrija i Slovačka; potonja gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Jedna od najvećih austrijskih energetskih kompanija OMV smiruje situaciju i uverava građane da pripremaju odgovor i za takav scenario kao i kako će snabdevanje gasom, nezavisno od ishoda, teći relativno neometano.

Naime, odluka Moskve da Evropi sreže snabdevanje gasom prošle godine je prouzrokovala energetsku krizu, ubrzala inflaciju i podigla životne troškove širom kontinenta, zbog čega je Evropa morala da se prilagodi datim okolnostima, da smanji zavisnost od ruskog gasa i pronađe alternativne izvore, poput tečnog prirodnog gasa.

Evropska unija prošle godine je uložila izdašna sredstva u uvoz LNG-a i usvojila propise za povećanje skladišta kojima bi sprečila eventualnu nestašicu gasa.

"U teoriji, postoji nategnut scenario u kojem bi Rusija Evropi mogla da nastavi da dostavlja gas ukrajinskom rutom i mimo isteklog ugovora, ali reč je o kreativnim pravnim finesama, na koje bi barem Rusija i Evropa trebalo da pristanu, a to ne deluje preterano verovatno", objašnjava FT-u Loren Ruskas, analitičar kompanije S&P Global komoditi insajts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.