Biz - B92.net

Produžili - do 2022; "Ne možemo da dozvolimo"

Pariz -- Francuski premijer Žan Kasteks najavio je da će zamrzavanje cene gasa biti produženo do kraja 2022. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gherman Evseev/Shutterstock
Foto: Gherman Evseev/Shutterstock

Takođe, Kasteks je rekao da će domaćinstva sa niskim prihodima primiti "inflacijsku isplatu" od 100 evra kako bi se ublažio uticaj rasta cena energenata.

"Verujemo da je ovo povećanje cena privremeno, ali ne možemo da dozvolimo da ono ometa naš privredni oporavak ", rekao je Kasteks za televiziju TF1, prenosi Rojters.

Sledi "apsolutni masakr"?

Posle eksplozivog rasta cene tokom dosadašnjeg perioda godine, cena gasa za domaćinstva u Francuskoj poskupela je početkom oktobra za još 12,6 odsto pre nego što je vlada Žana Kasteksa tu cenu zamrzla na današnjem nivou za narednih sedam meseci.

Ranije je francuska vlada odobrila isplatu po 100 evra za 5,8 miliona domaćinstva kako bi im, bez obzira kojim se energentom greju, omogućila da što lakše preguraju narednu grejnu sezonu.

Evropska kriza neće uzdrmati Srbiju

U Francuskoj se u aprilu 2022.godine održavaju predsednički izbori, a francuski predsednik Emanuel Makron želi još jedan mandat i ne želi socijalne napetosti zbog energenata kakve je zbog rasta cene benzina imao oktobra 2018.godine kad je bio aktuelan protest „žutih prsluka“, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.