Vesti -

Protesti protiv širenja putne mreže u Nemačkoj

Ekološki aktivisti su u više nemačkih gradova održali protest protiv planiranog širenja mreže auto-puteva i najavili još demonstracija u dolazećim nedeljama.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, Rasica
Foto: shutterstock, Rasica

Posebna meta nezadovoljstva demonstranata je ministar saobraćaja Folker Vising.

"Nema ministra u Nemačkoj koji toliko torpedira samoproklamovane klimatske ciljeve," rekla je Luiza Nojbauer iz pokreta Petak za budućnost.

Plan proširenja drumske mreže prelazi "crvenu liniju", rekla je Nojbauerova za berlinski dnevnik Tagesšpigel.

"Nemačka je već prekrivena auto-putevima i sada nam treba zaokret, inače klimatske ciljeve možemo da okačimo mačku o rep", dodala je.

Petkom za budućnost je proteste zakazao u Berlinu, Hamburgu, Visbadenu i Štutgartu, a 10. februara planira veliki skup u glavnom gradu Nemačke.

Ta i druge organizacije, poput Poslednje generacije, redovno demonstriraju, optužujući vladu da izbegava teške mere u interesu klimatske tranzicije, odnosno promena koje treba da eliminišu emisiju gasova staklene bašte i uspore globalno zagrevanje.

Među merama koje klimatski aktivisti traže je da vlasti ograniče brzinu na auto-putevima u Nemačkoj, kao i da razvijaju mrežu javnog prevoza i tako smanje gužvu na putevima, odnosno emisiju ugljen-dioksida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.