Vesti -

Prvi solarni reaktor uskoro kreće da proizvodi zeleni vodonik

Prvi solarni reaktor trebalo bi uskoro da krene u Švajcarskoj da proizvodi zeleni vodonik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, chinasong
Foto: shutterstock, chinasong

Švajcarski solarni reaktor za proizvodnju "zelenog" vodonika pod nazivom „Veštačko drvo“ trebalo bi da prevaziđe probleme, popot visokih troškova i poteškoća u transportu, kako bi počeo s radom u februaru 2024. godine.

Kako prenosi Svisinfo, jedinstveno pilot postrojenje ovog tipa izazvalo je i veliko interesovanje u inostranstvu, nakon što je postavljeno u kampusu Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL).

Parabolična antena s prečnikom od sedam metara, koja je usmerena ka nebu, izgleda kao teleskop, ali nije dizajniran da prima radio talase iz svemira, već da koristi sunčevu svetlost i vodu za proizvodnju vodonika i kiseonika, navodi Svisinfo.

Prema rečima šefa EPFL-ove Laboratorije za nauku i inženjerstvo obnovljive energije Sofije Hausener to je prva demonstracija proizvodnje solarnog vodonika.

"Za razliku od eksperimentalnih uređaja u laboratoriji, ovaj prototip sistema sadrži sve što je potrebno za kontinuiranu proizvodnju vodonika", navela je ona.

Svisinfo navodi da reaktor radi tako što se sunčeva svetlost reflektuje od paraboličnog ogledala i koncentriše u reaktoru koji se nalazi u žarišnoj tački, dok u samom reaktoru, električna struja, koju generiše sunce, deli molekule vode na vodonik i kiseonik, u procesu sličnom fotosintezi u drveću i biljkama.

Dalje se navodi da se sistem rotira sam od sebe i prati položaj sunca na nebu da bi maksimizirao izlaz, a može da proizvodi vodonik čak i po oblačnom vremenu ili noću povezivanjem na spoljni izvor električne energije.

Ono što ga čini jedinstvenim je sposobnost da povrati toplotu i kiseonik koji se stvaraju tokom procesa: toplota bi mogla da se koristiti za zagrevanje zgrada ili određenih industrijskih mašina, dok bi kiseonik, koji se često smatra otpadnim proizvodom, mogao da bude upotrebljen u bolnicama za lečenje pacijenata sa respiratornim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.