Vesti -

Rim povukao potez: Ruska rafinerija stavljena pod kontrolu

Nova italijanska Vlada stavila je pod privremenu upravu rafineriju ruskog naftnog giganta Lukoila u Priolu na Siciliji.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Red ivory
Ilustracija: Shutterstock/Red ivory

To je učinjeno da bi se izbeglo njeno zatvaranje i garantovao kontinutet energetskog snabdevanja zemlje, rekao je za Frans pres jedan Vladin izvor.

Rafineriji ISAB koju kontroliše Lukoil, jednoj od najvećih u Evropi, pretio je prekid proizvodnje zbog stupanja na snagu 5. decembra embarga EU o uvozu ruske nafte morskim putem.

Privremena uprava je predviđena za maksimalni period od 12 meseci, rekao je Vladin izvor.

"Hitna intervencija ima cilj da istovremeno zaštiti nacionalni strateški izvor i tako važno zapošljavanje za Siciliju i celu zemlju", rekla je premijerka Đorđa Meloni u kratkom saopštenju u kome nije iznela sadržaj ukaza.

Ovim potezom Rim sledi primer Berlina koji je u septembru preuzeo upravu nad aktivnostima ruske naftne kompanije Rosnjeft u Nemačkoj, gde ona upravlja brojnim rafinerijama.

Opstanak rafinerije ISAB bio je u pitanju jer je bila primorana da se snabdeva 100 odsto ruskom naftom, u odnosu na 10 do 15 odsto pre rata u Ukrajini. Iz straha od sankcija evropske banke prestale su da je finansiraju i da joj daju neophodne garancije za uvoz nafte iz drugih zemalja.

Rafinerija ISAB ima godišnji kapacitet prerade od deset miliona tona sirove nafte, može da dostigne do 14 miliona tona i obezbeđuje oko 20 odsto nacionalnih potreba.

Predsednik oblasti Sicilije Renato Skifani rekao je da je to privremeno rešenje da bi se izbegla blokada mašina i rada kao i katastrofe za zaposlene koja bi bila posledica toga. Ovim rešenjem se ostavlja vreme da se traže mogući kupci, a ne isključuje se ni put nacionalizacije, rekao je on.

S tim u vezi američki investicioni fond Crossbridge Energy Partners pregovara o sporazumu sa Lukoilom o kupovini rafinerije čija vrednost je procenjena na jednu do 1,5 mlrd evra, preneo je "Fajnenšel tajms".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.